Konut Haberleri
26 Kas 2012 16:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:12

Yaylada santral kurup elektrik ürettiyor!

Yıllardır nakil hatları olmadığı için elektriksiz yaşamak zorunda kalan Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Mezere Yaylası köylüleri, iki santral kurup elektrik üretti.

Yaylada santral kurup elektrik ürettiyor!

Yıllardır nakil hatları olmadığı için elektriksiz yaşamak zorunda kalan Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Mezere Yaylası sakinleri, iki santral kurup elektrik üretti.

Sümela Manastırı'nın da bulunduğu Altındere Vadisi güzergahında yer alan 13 haneli Mezere Yaylası sakinlerinden Ali Avcı 16 yıl önce bu soruna dere üzerine basit bir dynamo kurarak çözüm üretmeye çalıştı.

Ali Avcı, bu yöntemle ürettiği elektriği önce evi ve iş yerinde kullandı. Bununla yetinmeyen Avcı, bir süre sonra santraldeki sistemi biraz daha geliştirerek 4 eve daha elektrik vermeye başladı. Daha sonar diğer yayla sakinleri de bir araya gelerek, dere üzerine kurdukları santral ile elektriklerini ürettiler ve karanlıkta kalmaktan kurtuldular.

Ev ve iş yerlerinin yanı sıra sokak lambalarında da santrallerden sağlanan elektriğin kullanıldığı yaylada, elektrik ücretsiz olunca başta sokak lambaları olmak üzere pek çok lamba gündüz de açık bırakılıyor.