Konut Haberleri
09 Ara 2014 08:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:16

Yavru Vatan’da pamuk eller cebe

KKTC Maliye Bakanı Zeren Mungan, Türkiye’den maaş ödemeleri için alınan kaynağı dört yıl içerisinde sona erdireceklerini kaydetti.

Yavru Vatan’da pamuk eller cebe
Mungan, bununla ilgili olarak bir proğram hazırladıklarını ifade etti. Türkiye her yıl KKTC’ye ortalama 300 milyon TL cari (maaş ve benzeri ödemeler) harcamalara yardım yapıyor.
Kuzey Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir ekonomik yapı için maaş ödemelerini kendi kendilerine yapabilecek bir maliye oluşturmaları gerektiğini söyleyen Maliye Bakanı Mungan, “Türkiye’den bu yıl maaş ödemekleri için 70 milyon TL daha az kaynak kullanacağız” dedi.

2015, ameliyat yılı
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başbakanı Milletvekili Birikim Özgür, “2015 yılı ameliyat yılı olmalı, yoksa böyle gitmez” dedi. Milliyet’e konuşan Mungan, cari harcamalarını kendisi yapan Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye ile ilişkilerinin de daha iyi noktaya geleceğini ifade etti. Mungan şöyle devam etti; “Türkiye her yıl bize ihtiyacımız olan kaynakları aktarıyor. Ama biz diyoruz ki, Kuzey Kıbrıs Türk insanının daha iyi bir noktaya geleceği, Güney Kıbrıs insanı ile de rekabet edebileceği şekilde Türkiye’nin kaynaklarını kullanalım diyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomi ana gayretimiz.”

300  milyon TL

Türkiye, KKTC’ye yıllık ortalama 300 milyon TL maaş ödemesi gönderiyor.Yatırım ve savunma giderleri için ise 600 milyon TL kaynak aktarılıyor.

Türkiye’ye borç çok! 7.5 milyar  TL

Türkiye’den gelecek kaynakları reel sektörün ve ekonominin kalkınması için kullanacaklarını anlatan Mungan, nasıl bir önlem alacakları ile ilgili şunları belirttti; “Cari harcamalarımızı kendimiz ödemek için kayıt dışı ekonomi kayda alınacak. Vergi gelirlerimiz daha sıkı takip edilecek. Tasarruf tedbirlerimizi daha da artıracağız. Bütçe ödemeleri dışında ödemeler yapmayacağız.”
Kendi kendine sürdürebilir bir ekonomi için toplumsal elbirliği gerektiğine işaret eden Mungan, “Türkiye Cumhuriyeti’ne ise 7.5 milyar borçları olduğunu” bildirdi. Birikim Özgür de, Maliye Bakanı Mungan’ın açıklamalarının desteklenmesi gerektiğini kaydetti. “Mungan’a toplumsal destek şart” diyen Özgür, “Kendi ekonomimiz için bu şart” şeklinde konuştu.