Ekonomi
25 Nis 2015 11:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:36

Yavru Vatan mutlu vatan!

Dünya mutluluk liginde Avrupalı ülkeler açık ara önde koşarken, Türkiye 158 ülke arasında 76. oldu. Türkiye, bu sonuçla Kuzey Kıbrıs’ın gerisinde kalırken, KKTC, mutluluk endeksinde Güney Kıbrıs’ı da geçmeyi başardı

Yavru Vatan mutlu vatan!
Kişi başına düşen gelir, sosyal yardım, geleceğe duyulan güven, ortalama yaşam uzunluğu, yolsuzluk oranı gibi kriterler baz alınarak Birleşmiş Milletler adına hazırlanan (Mutluluk Raporu’na (World Happiness Report) en mutlu ve en mutsuz ülkeler belirlendi.
Listenin 1 numarası İsviçre olurken, ikinci ve üçüncü sırayı İzlanda ile Danimarka aldı. Avrupa bölgesinde krizle boğuşan Yunanistan bir önceki listeye göre 32 basamak düşerek 102. sıraya kadar geriledi. Avrupa bölgesinde İtalya ve İspanya da daha mutsuz olan ülkeler arasında yer aldı.

‘Ekonomik kriz’ etkisi
Gallup’un araştırmasını yorumlayan akademisyenler, ekonomik krizin etkilerinin ülke ekonomilerini aşağı çekmesiyle sosyal tarafta yarattığı olumsuzlukların mutluluğu oldukça aşağı çeken etkenler olduğunu ifade ederken, krize giren ülkelerdeki düşüşleri de bu gerekçelere bağlıyor.
158 ülkeyi kapsayan araştırmada dünyanın en mutsuz ülkeleri Togo, Burundi ve son yıllarda savaş ve göç şartlarıyla boğuşan Suriye olarak sıralandı. 15. sırada yer alan ABD, bu sonuçla Meksika, İsrail, Kosta Rika ve Avustralya’nın da gerisinde kaldı.

Güney Kıbrıs 33 basamak düştü...
Bir önceki listeyle karşılaştırıldığında dikkat çeken detaylardan biri de Kuzey Kıbrıs’ın yükselişi oldu. Daha önce 69. sırada yer alan Kuzey Kıbrıs üç basamak yukarı çıkarak 66. sıraya yerleşirken, Güney Kıbrıs Rum tarafı dramatik bir sonuçla karşı karşıya kaldı. Bir önceki listede kendisine 34. sırada yer bulan Güney Kıbrıs, 2015 listesinde KKTC’nin de gerisinde kaldı. 67. sıradaki Güney Kıbrıs böylece 33 basamak geriye düşmüş oldu. Güney Kıbrıs bir yandan Euro bölgesinde yaşanan krizin etkisini hissederken diğer taraftan da Rusya ile yaptığı işlerdeki olumsuzluklar yüzünden finansal tarafta sıkıntıya girmişti.

KKTC’ye yardımlar...
-  Türkiye, KKTC’ye yıllık ortalama 300 milyon TL maaş ödemesi gönderiyor.
-  Yatırım ve savunma giderleri için ise 600 milyon TL kaynak aktarılıyor.
-  Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye olan borcunun 7.5 milyar TL’yi bulduğu hesaplanıyor.

Mutluluktan uçuyorlar...
1.  İsviçre
2. İzlanda
3. Danimarka
4. Norveç
5. Kanada
6. Finlandiya
7. Hollanda
8. İsveç
9. Yeni Zelanda
10. Avustralya

‘Komşu’nun morali bozuk
15. ABD
21. İngiltere
26. Almanya
29. Fransa
36. İspanya
46. Japonya
50. İtalya
66. Kuzey Kıbrıs
67. Güney Kıbrıs
76. Türkiye
102. Yunanistan

Suriye artık ‘en mutsuz...’
154. Ruanda
155. Benin
156. Suriye
157. Burundi
158. Togo