Konut Haberleri
09 Tem 2014 11:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:29

Yatırım için bu evleri aldılar

En yeni ve en pahalı konut satışlarının gerçekleştiği İstanbul'da tüketici, küçük metrekareli konutları yatırım için tercih etti.

Yatırım için bu evleri aldılar
2013 yılı içerisinde satışa sunulan mevcut ve yeni konutlara ilişkin en küçük oturma alanına sahip konutların, Türkiye'nin metrekare bazında en yüksek konut fiyatına sahip kenti İstanbul'da, en geniş oturma alanına sahip konutların ise Adana'da olduğu gözlemlendi.

Konut metrekarelerindeki farklılığın nedenlerini dile getiren ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu; “Küçük metrekareli konutların yatırım aracı olarak görülmesi ve daha kolay alınabilmesi İstanbul’da küçük metrekarelilerin tercih edilmesindeki en büyük etken. Bunun dışında boşanma oranlarındaki artış, hane halkındaki genç nüfusun ailelerinden ayrı yaşama isteği, İstanbul’daki arazi stokunun azlığı ve inşaat firmalarının bu nedenle daha küçük metrekareli konutlar üretmek istemesi, üniversite sayısındaki artış ve bununla paralel İstanbul’da artan öğrenci sayısı ve özellikle çalışanların tek başına yaşama istekleri, küçük metrekareli konutların tercih edilmesindeki diğer önemli faktörler olarak ortaya çıkmakta” şeklinde konuştu.

ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ayrıca ‘’Avrupa’da kişi başı gelirin yüksek olması ve haliyle maliyetler açısından elde edilen gelirin harcanması adına oluşan sıkıntılar da İstanbul’u cazip hale getirmekte. Özellikle, son yıllarda şehrin nitelikli gelişimi, amortisman sürelerinin diğer Avrupa şehirlerine oranla düşük olması ve alınan mülklerin değer artışı, alım yönünde bir hareketliliğin oluşmasını sağlamakta’’ dedi.

Anadolu’daki konut tercihlerini de değerlendiren ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu; ‘’Anadolu’nun geleneksel yapısı itibari ile ailelerin büyük metrekareli evlerde yaşamaya alışık olması, arazi stokundaki fazlalık inşaat firmalarını direkt olarak büyük metrekareli konut üretimine yönlendirmiştir” açıklamasında bulundu.