Konut Haberleri
15 Ağu 2015 09:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:06

Yassıada'daki inşaatlar tarihi yapılara zarar verdi

İsmi “Özgürlük ve Demokrasi Adası” olarak değiştirilen Yassıada'da yürütülen inşaat çalışmalarında yüzlerce yıllık Bizans manastırının yok edildiği ortaya çıktı..

Yassıada'daki inşaatlar tarihi yapılara zarar verdi
Kültür Bakanlığı’nın 2000 yılında hazırladığı raporda sağlam olduğu belirtilen yzülerce yıllık tarihi Bizans Manastırı'nın iş makineleri tarafından yıkıldığı Yassıada'da inşaat çalışmalarının tarihi yapıları yok ettiği ortaya çıktı.

Bugün gazetesinden Erkan Acar'ın haberine göre; Yassıada’da Bizans döneminden kalma manastır ve hapishane ya da çilehane olarak kullanıldığı düşünülen yer altı hücreleri, yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yok edildi. Geçtiğimiz günlerde adaya giderek durumu öğrenen Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu, gördükleri karşısında şok odluğunu söyledi.

1999 yılında yüzey araştırması için Yassıada'Ya gittiklerini ve bitki örtüsü sebebiyle araştırmayı zorla tamamladıklarını belirten Özbayoğlu, geçtiğimiz günlerde adaya gittiğinde ise bölgede hiç ağaç olmadığını belrterek inşaat çalışmaları sırasında ağaçların da kesildiğini belirtti. 1999 yılında fotoğrafladıkları Bizans manastırı ve çilehanelerin sağlam olduğunu bugün ise iş makineleri tarafından tahrip edildiğini belirten Özbayoğlu, yapılanın kasıtlı mı yoksa bilinçsizce mi yapıldığını bilmediğini, arkeolojik ve doğal SİT alanına nasıl inşaat izni verildiğini anlayamadığını, en azından yapılan çalışmaları sırasında bölgede bir arkeolog bulunması gerektiğini söyledi.