Konut Haberleri
17 Ağu 2017 14:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

''Yaraları sarmak için yoğun çalışıyoruz''

Başbakan Yıldırım, 17 Ağustos şehitleri anısına düzenlenen törene katıldı. Yıldırım, 99 depremi sonrasında yaraları sarmak için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

''Yaraları sarmak için yoğun çalışıyoruz''
Başbakan Binali Yıldırım, Marmara depreminin 18. yıldönümünde Kavaklı Sahili'nde düzenlenen ''17 Ağustos Deprem Şehitlerini Anma'' etkinliğine katıldı.Yıldırım, burada yaptığı konuşmada aynı acının yeniden yaşanmaması için çalıştıklarını dile getirdi.

15 yıldır dönüşümü gerçekleştiriyoruz

"Deprem öldürmez, hazırlıksız, sağlıksız yapılar öldürür" ilkesini asla unutmayacaklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: "Depremin ilk anında yaşanan şoklar atlatılır atlatılmaz ve tekrar olası bir depremde aynı acıların yaşanmaması adına 15 yıl boyunca belediyelerimizle, hükümetimizle el ele vererek dönüşümü gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı.

Yıldırım, ''Tabi bu uzun soluklu bir iş, bugünden yarına olacak bir şey değil. Hukuki, mali tarafı var, zaman boyutu var ama bilesiniz ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değil. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, işimiz ne kadar meşakkatli olursa olsun, ülkemizin her tarafından bu ve buna benzer depremlerde meydana gelebilecek acıları azaltabilmek, insanımızın hayatını kurtarabilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Herşey yerine gelir ama giden can gelmez

O depremde 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettik, ahirete yolculadık. Deprem şehitlerimizin yasını milletimiz, derin bir teessürle, sükunetle tuttu. O günden bu yana yaraları sarmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tabi ki giden mal, yıkılan binalar her şey yerine gelir ama giden can geri gelmez. Bunun bilincindeyiz. Bu bilinçle gayretlerimizi artırıyoruz."

Depremde en önemli şey farkındalık

Yıldırım, depremle yaşamanın mutlaka öğrenilmesi gerektiğini belirterek, "Depremin doğuracağı
sonuçları, can kayıplarını ortadan kaldırmak için daha çok çalışacağız, daha çok gayret edeceğiz ama her şeyden önemlisi farkındalık. Depremin farkındalığını öğrenmek ve buna göre hazır olmak. Yaşanacak bir felaket karşısında da ne yapacağımızı şaşkın bir vaziyette, panik bir vaziyette morallerimizin çöktüğü, dermanımızın kesildiği bir duruma düşmeyeceğiz. Bunun için deprem tatbikatları, okullarda eğitim ve sürekli kamuda gerekli organizasyonları aralıksız tekrarlayacağız, sürdüreceğiz" diye konuştu.