Konut Haberleri
30 Oca 2018 09:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:39

Yap-Sat modeli bitti artık Yap-Sabret dönemi

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, lüks konutta duraklama dönemine girildiğinin altını çizdi. Akbal, faizlerin böyle gitmesi durumunda sektörü ciddi tehlikelerin beklediğini söyledi. Akbal, ayrıca yap-sat modelinin yerini yap-sabret modelinin aldığını vurguladı.

Yap-Sat modeli bitti artık Yap-Sabret dönemi
Gayrimenkul şirketleri ağırlıklı olarak 2 model üzerinde ilerler. Biri ‘sat-yap’, diğeri ise ‘yap-sat’. İlkinde gayrimenkul şirketi temelden satışa başlar ve satıştan elde ettiği gelir ile işi finanse eder. İkincisinde ise firma önce inşaatı yapar, satış ardından gelir. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, ise lüks konut satışında yaşanan sorunu gündeme getirip konut pazarı için yeni bir tanım yaptı. Metrekare fiyatı 6 bin liranın üzerinde olan konutların satışında sorun yaşandığını belirten Akbal, ‘yap-sat’ modeli yerine ‘yap-sabret’ modeli yaşandığını vurguladı. 



Soldan Sağa: Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal-Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal -Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal

KREDİ FAİZİ ÇOK YÜKSEK

Konut kredi faizlerinin yüksekliğine de dikkat çeken Akbal, “Faizler böyle gider, hükümet de yeni tedbirler almaz ise sektör biraz daha zorlanır. Koruyucu önlemleri devlet almak zorunda ve en düşük maliyetle sunması gerekiyor ki hareketlilik oluşsun. Yoksa 10 yıl gibi uzun vadeli satışlar hayal olur. Şu an bankalar konut kredisi vermeyi reddettiği için herkes kendine göre finansman modeli oluşturdu, satıyor. Çünkü vatandaş bankaya gidemiyor ki, 10 adam gidiyor 6’sı geri dönüyor. Ayrıca oranlar çok yüksek” diye konuştu.