Gündem
01 Mayıs 2018 09:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:47

Yaklaşan seçim öncesi peş peşe müjdeler! Emekliye bayram ikramiyesi

Başbakan Yıldırım, kamu borçlarında yeniden yapılandırma, öğrenci affı, yaşlılık aylığının artırılmasına kadar toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren önemli kararlar aldıklarını söyledi. Yıldırım, emekliler için de ayrı bir müjde verdi!

Yaklaşan seçim öncesi peş peşe müjdeler! Emekliye bayram ikramiyesi
Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü'nde 3 saat süren toplantıda alınan önemli kararları Başbakan Yıldırım açıkladı:

* TASARI MECLİS'E SUNULDU

TBMM’ye gönderdiğimiz düzenlemeler vatandaşlarımızın geniş bir kesimini ilgilendiren, onların beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayacak konular. Birinci madde, esnafımızı, sanayicilerimizi, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma. Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Vergi, harç, SGK borçları yeniden yapılandırılacak. Vergi ve prim alacakları ile trafik cezaları yeniden yapılandırılacak.

* KESİNTİSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Vatandaşlarımız temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek. Bağkur borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Borcun varsa, sağlık hizmeti verilmiyor. Bunun da önünü açıyoruz, borç ayrı, sağlık ayrı, bunun pazarlığı olmaz.

* TÜM CEZALARA DÜZENLEME

İki, trafik cezaları yeniden, kara yolu taşıma kanununa göre kesilen cezalar. Seçimlerle ilgili geçmiş seçimlerde bir şekilde ceza tahakkuk etmiş ama tahsilatı yapılmamış. Askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçişleri vesaire, kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşla el sıkışılıyor.

* TARİH SINIRI: 31 MART 2018

Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş eğer borcunu ödememiş, sigorta primini, vergisini, trafik cezasını… Yukarıda saydığım bütün kalemlerde ödemelerini gerçekleşmemişse bir fırsat bir imkan getiriyoruz. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz.

* PEŞİN ÖDEMEDE İNDİRİM VAR

Piyasada beklenti haline gelen stok affı getiriyoruz. Kanundan yararlanmak için temmuz ayı sonuna kadar müracaat edilecek ve 36 ay içerisinde borçlar ödenecek. Peşin ödeme olursa gecikme faizinin yüzde 90’ını ödemeyecekler.

* 2 BAYRAM ÖNCESİ İKRAMİYE

Emekli olmuş 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var. Devletten emeklilik dışında maaş alanlar var. Yani emekli olmadan maaş bağlanan gazilerimiz, şehit yakınlarımız, köy korucularımız var. Bunların hepsine Ramazan Bayramı öncesi 1000 TL, Kurban Bayramı öncesi 1000 TL ikramiye vereceğiz. Emekliler, dul ve yetimler de bundan faydalanacak.

Kaynak var

Yapılan düzenlemelerden sonra muhalefetin, "Gömü mü buldunuz, bu paraları nereden veriyorsunuz" diye "yaygara" yapmaya başlayacağını belirten Başbakan Yıldırım, "AK Parti 15 yılda Türkiye'yi 3,5 kat büyüttüğüne göre, bütçe rakamlarını 120 milyarlardan 750 milyara kadar çıkardığına göre bunların da tabii ki karşılığı olacaktır, vardır. Hamdolsun 2018'in Maliye Bakanlığının koyduğu hedeflerin üzerinde gelirler var. Dolayısıyla kaynakla ilgili bir sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı. Yıldırım, yeniden yapılandırmadan gelecek paralara da dikkati çekerek şöyle konuştu: "Çeşitli şekilde satışlar var, onlardan gelen paralar var. Ayrıca bu planlanan gelirlerin üzerinde gelir geliyor. İnşallah ileride imkanlarımız daha da artınca daha fazlasını da vermekten yana olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da riyasetiyle bu çalışmalar tamamlandı, onun da 'olur'u alındı ve bu şekilde Meclis'e bugün itibarıyla bu kanun tasarısını iletmiş bulunuyoruz." Seçim öncesinde böyle düzenleme yapılmasına muhalefetin eleştiri getirebileceği belirtilerek değerlendirmesi sorulan Yıldırım, "Eleştiri getirmezlerse şaşarım. Onu tahmin etmek çok zor değil" karşılığını verdi.

Yaşlılık aylığı 500 lira oluyor

* Bir müjdemiz de yaşlılarımızla ilgili. 65 yaşlılık aylığı diye bir şey var. Bu üç ayda bir ödeniyor ve her ay için şu an 266 lira. Üç aylığı toptan ödeniyor yani 3 çarpı 266 lira olarak ödeniyor. 600 bin civarında bu haktan bu yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyoruz. Üç ayda bir 1500 lira para almış olacaklar.

Çiftçiye arazi kolaylığı

Bir diğer müjdelerinin imar barışı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bunun 13 milyon binayı kapsadığını söyledi. Yıldırım, "Diğer bir konumuz da hazine arazilerimizi kullanan çiftçilerimiz var. Bunlar kullanıyor ama bazı haklardan yararlanamıyor. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler ve 10 yıl boyunca ve 10 yıl sonunda da isterlerse satın alabilecekler veya kullanma anlaşmasını bir 10 yıl daha yenileyecekler. Şimdi bir şey daha var. Kullanana verilecek, kanun çıktığında ecrimisil son 3 yıldan beri ödemiş kullanana ihaleyle değil. Onun hakkı ona vereceğiz. Ve yarı bedeline. Ecrimisil yarısını ödeyecek" dedi.

Yeni iş yeri açanın primi devletten

Başbakan Binali Yıldırım yeni işyeri açan gençelere ek kolaylıklar getirileceğini söyledi. İş yeri açmak isteyen 18-29 yaş arasındaki gençlere daha önce 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirdiklerini hatırlatan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelir vergisinden 75 bin lira gelire kadar vergiden muaf tutuyorduk. Genç girişimciliği desteklemek amacıyla bir ilave daha getiriyoruz. 1 yıl boyunca iş yeri açan kendisi Bağkur primi ödemeyecek. Biz ödeyeceğiz."

Yaş çay fiyatına zam

Çay alım fiyatlarına ilişkin de düzenleme yapıldığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: "Yarın Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Rize'ye giderek çay fiyatlarını açıklayacak. Bu sene yaş çay kilogram fiyatına 2 lira 45 kuruş olarak karar aldık. Alım fiyatı bu olacak. Bunun altında olmayacak.Primle beraber bu geçen seneye göre yeniden değerlendirme ÜFE'nin üzerinde bir orana tekabül ediyor."

Öğrenciye af

Başbakan Yıldırım, çeşitli sebeplerle üniversitelerden ayrılmak zorunda kalan 500 bine yakın kişi de af imkanı vereceklerini söyledi. Yıldırım satır başları ile şunları kaydetti: Üniversitelerimizde okuyan 8 milyona yakın gencimiz var. Tabi bunlar içerisinde zamanla çeşitli nedenlerle eğitimine öğretimine devam edemeyen gençlerimiz oldu.

500 BİN KİŞİYİ KAPSIYOR

Yaklaşık 500 bine yakın. Bunların büyük bir çoğunluğu ya maddi imkansızlıktan ya devamsızlıktan yahut da öğrenciliğin verdiği heyecandan dolayı derslerini iyi takip edememekten kaynaklanıyor.

DİPLOMA FIRSATI VERİYORUZ

Biliyorsunuz 7 yılda bitirme mecburiyeti var. 7 yılı geçti mi artık bahane yok diyor ve çıkışını alıyor. Bu öğrencilerimize bir kereliğine üniversitelerine, bölümlerine dönme imkanı veriyoruz. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve diploma alma fırsatı veriyoruz.

Bunun istisnası ne? Teröre bulaşmışsa, terörle irtibatı varsa bunlar bu haktan yararlanamayacaklar.