Güncel
28 Oca 2021 10:05 Son Güncelleme: 28 Oca 2021 11:03

Yağmur suyu toplama sisteminde çatıya dikkat! ÇATIDER uyardı...

Kuraklık ve susuzluğun artmasıyla birlikte binalarda yağmur suyu toplama sisteminin zorunluluk haline getirilmesine ÇATIDER destek verdi. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, sistemin uygulanması sırasında çatılardaki malzeme kullanımına dikkat çekti.

Yağmur suyu toplama sisteminde çatıya dikkat! ÇATIDER uyardı...

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) imardaki devrim niteliğindeki değişiklik olan yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğuna destek verdi. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, yeni uygulamanın önemine değinerek sistemin uygulanması sırasında çatı kaplama malzemelerine dikkat çekti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Binaların çatılarında toplanan yağmur sularının arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi yapılması zorunluluğu’ yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya girdi. Uygulamayı olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal uyarısını da yaptı: “Yağmur sularının en verimli şekilde toplanılmasında çatı kaplama malzemelerinin çok büyük önemi var” 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla "yağmur suyu toplama sistemi" yapılması zorunluluğu getirildi. Ayrıca belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi verildi.

Küresel iklim değişiklikleri artık günlük yaşamı etkiliyor

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, alınan kararın çok önemli olduğunu ve desteklediklerini açıkladı. Şenal, küresel iklim değişikliklerinin etkilerinin son dönemde günlük yaşamımızda da görülmeye başladığını, özellikle su kaynaklarının hayati öneme sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ülkemizde geleneksel yapılarda yağış sularının toplanması geçmişte de gördüğümüz uygulamalardan... Toplanan suların sarnıçlarda depolanıp, kullanıldığını biliyoruz. Su kuyuları da yine yağmur sularından besleniyordu. Bu geleneksel yaklaşımı, günümüzde çok daha teknolojik ve verimli yöntemlerle hayata geçirmek mümkün. Yönetmelikle bunun zorunlu hale getirilmesi, çok doğru bir karar oldu.”

Çatı kaplama malzemesinde doğru tercih önemli

Şenal, yağmur sularının toplanmasında çatıdaki kaplama malzemesinin çok önemli bir etken olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Kaplama malzemeleri üretildikleri ham maddeye göre değişik oranlarda su emme oranına sahip. Çeşitli boyutlarda imal ediliyor ve sızdırmaz özellikteler. Kaplama malzemesi tercih ederken, mimari tasarımla uyumlu olması, iklim koşullarına karşı direnci, kullanım ömrü ve yağış suyuyla etkileşimine de dikkat edilmeli. Çünkü çatı kaplama malzemeleri üretildikleri malzemelerin özelliklerinden dolayı yağış sularının toplanmasına doğrudan etki eder.”

Olası sel felaketlerinin önlenmesinde de etkili Şenal, yağmur suyu toplamanın su kaynaklarının verimliliğinin yanı sıra sel oluşumlarının azaltılmasında da rol oynadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çatılardaki yağış sularının toplanarak kullanılması, aynı zamanda şehir atık su şebekesine verilmekte olan su miktarını da azaltacaktır. Bu da olası sel felaketlerinin önlenmesinde frenleyici etki yaratır. Ayrıca şehrin altyapı bakım ve onarım masraflarında da tasarruf sağlamak mümkün olacaktır. En önemlisi de doğal kaynakların verimli kullanılması sayesinde çevresel sürdürülebilirlik için çok değerli bir adım atmış oluruz.”