Güncel
14 Kas 2020 08:35 Son Güncelleme: 14 Kas 2020 09:21

Yabancıya konut satışında yıllık 7 milyar dolar bekleniyor

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ergüven, pandamı döneminde Türkiye'den konut alan yabancı profilinde yükseliş görüldüğünü açıkladı. Yıllık 7 milyar dolarlık satış beklediklerini vurguladı.

Yabancıya konut satışında yıllık 7 milyar dolar bekleniyor

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ergüven, pandemi döneminde Türkiye'den konut alan yabancı profilinde yükseliş gördüklerini belirterek, bu nedenle adet bazında düşüş yaşansa da gelirin 6 milyar 700 milyon dolardan, 7 milyar dolar seviyesine çıkacağını söyledi.

MÜTEKABİLİYET YASASI SONRASI SATIŞLAR ARTTI 

Ergüven, yabancıya gayrimenkul satışında Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasından sonra 2013'te Türkiye'de konut satışlarında artışa geçildiğini söyledi. Ergüven, aradan geçen sürede tüm sıkıntılara rağmen önemli eşiklerin aşıldığını, ciddi rakamlara ulaşıldığını belirtti. 

Ergüven, bu yıl pandemiye rağmen Türkiye'nin yabancıya satışta iyi gittiğini, ocak-eylül döneminde konut satışında sadece yüzde 18 kayıpla 26 bin adet rakamının aşıldığını bildirdi.

Ergüven, Türkiye'nin gayrimenkulde çok yüksek potansiyele sahip olduğuna vurgu yaparak, gayrimenkul yatırım fonlarının daha aktif kullanarak, daha efektif tanıtım gerçekleştirerek ve bu alana yoğunlaşarak çok yüksek rakamlara ulaşılabileceğini söyledi.

 YABANCILARIN PANDEMİYLE TÜRKİYE'YE İLGİSİ ARTTI

Fatih Ergüven, yabancı gayrimenkul alıcısında bu yıl profilin yükseldiğini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şu an piyasada alıcı olan yabancı konut müşterisinin profilinin, geçen yılların üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu yıl Avrupalılar, İstanbul'dan hiç olmadığı kadar konut alıyor. Bunun sebeplerine değinecek olursak birincisi kur avantajı. İkincisi ise insanlar pandemiyi Türkiye'de geçirmek istiyor. Çünkü daha güzel ve daha havadar bir ülkedesiniz. Önemli olan bir konu da sağlık sistemi. Pandemi sürecinde Avrupa'da sağlık sistemi tıkanırken bizde böyle bir şey yaşanmadı. Bu çok önemli."

Ergüven, bu yıl İsveçlilerin ve Almanların Türkiye'ye ilgisinin arttığını kaydederek, İran'ın dışında Pakistan, Hindistan ve Çin'den de Türk gayrimenkul piyasasına talep olduğunu söyledi.