Konut Haberleri
24 Ağu 2018 17:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:56

Yabancıya konut satışı ihracat sayılacak

Hükümet, TBMM’nin ekim ayında açılmasıyla birlikte Meclis gündemine yabancıya konut ve işyerinin ‘döviz kuru üzerinden satılmasını’ ve bu satış işleminin ‘ihracat sayılmasını’ içeren bir düzenleme getirmeye hazırlanıyor.

Yabancıya konut satışı ihracat sayılacak
Yenişafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre konu, gayrimenkul sektörünün üç önemli derneği olan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la ele alındı. Her iki bakanın da düzenlemeye olumlu baktığı öğrenildi.

Bu çerçevede Türkiye’de sağlık hizmeti alan yabancıların bu hizmetlerinin döviz getirici kalem olmasından dolayı ihracat sayılmasının benzeri gibi, yabancıya konut ve işyeri satışlarının da yabancı para birimi ile olması ve ihracat sayılması üzerinde duruluyor.

Kur krizinin etkisi

ABD ile gerilimin tırmanması ve kur krizi sebebiyle TL’nin değer kaybetmesinin ardından Türkiye, hem turizm bölgesi olarak hem de konut ve işyeri edinimleri konusunda yabancı yatırımcılar için ‘fırsatlarla dolu’ hâle geldi.

Yabancıların Türkiye’ye ilgisinin her geçen gün bu sebeple arttığı, hem turist olarak gelişlerindeki rakamlarda, hem konut ve işyeri alımlarındaki rekor seviyedeki artışlarda görülüyor. Bu kapsamda 2017 yılının ocak-temmuz döneminde yabancılar tarafından 11 bin 321 olan toplam konut ve işyeri alımı, yüzde 30’luk artışla bu yılın aynı dönemlerinde 14 bin 674 adede çıktı.