Konut Haberleri
07 Oca 2021 11:30 Son Güncelleme: 07 Oca 2021 11:40

Yabancılar gözünü Küçükçekmeceye dikti! Yabancıya ev satışında liste başı...

Küçükçekmece ilçesi yabancılara ev satışında liste başına oturdu. Yabancıların yoğun ilgi gösterdiği Küçükçekmece'de hemen her milletten yaşayan var.

Yabancılar gözünü Küçükçekmeceye dikti! Yabancıya ev satışında liste başı...

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan ve kaliteli yaşam endeksinde 12. sırada yer alan Küçükçekmece gayrimenkulde yabancıların ilgi odağı oldu. Küçükçekmece’de yabancıya satışta başı çeken ülkeler, İran, Çin, Irak, Azerbaycan, Suudi Arabistan oldu.

2020 yılında İstanbul'da gayrimenkul yatırımı yapan yabancı vatandaşların en çok tercih ettiği ilçe Küçükçekmece oldu.  

EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, yabancıların vatandaşlık edinimi için Küçükçekmece’de yaptıkları yatırımların incelendiğini söyleyerek “2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle İran, Çin, Irak, Yemen, Filistin, Afganistan, Ürdün, Mısır, Romanya ve Sudan’ın Küçükçekmece İlçesini en çok tercih eden ilk 10 ülke arasında yer aldığını görüyoruz” dedi. 

Şehirli, Küçükçekmece’deki yabancı yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Yabancıların 2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle İstanbul genelinde tüm gayrimenkul çeşitleri bazında yaptıkları yatırımların toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında yüzde 3,1’i Küçükçekmece İlçesi sınırlarından yapıldı. Vatandaşlık özelinde ise aynı dönemde yabancıların İstanbul genelinde tüm gayrimenkul çeşitleri bazında yaptıkları yatırımların toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında yüzde 2,7’si Küçükçekmece İlçesi sınırlarından yapıldı. Yabancıların tüm gayrimenkul çeşitleri bazında Küçükçekmece İlçesinde yaptıkları yatırımlara göre; 2020 yılı 3. çeyrek sonu itibariyle İran, Çin, Irak, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Rusya Federasyonu, Yemen ve Kazakistan vatandaşlarının Küçükçekmece İlçesi’nden alım yaptığı görülüyor"

Yeni geliştirilen projeler maksimum 300 konut  

Yapılan pazar analizi çalışması neticesinde ilçede  500 ve üstü üretilen konut projeleri çoğunlukla satışı tamamlanmış mevcut projeler oldu. Özellikle 2017 yılı sonrası dövizde yaşanan dalgalanma ve ekonomideki durgunluk nedeniyle geliştirilmesi hedeflenen projeler beklemeye alındı veya konseptleri değiştirildi. Emlak Konut tarafından geliştirilen projeler haricinde yeni geliştirilen projeler ise,  maksimum 300 konut sayısı ve altında geliştiriliyor. Bölgedeki projelerde vatandaşlık edinimi için gayrimenkul alımları yapılırken, özellikle İran, Çin ve Irak vatandaşlarının bölgeye yoğun bir ilgisi bulunuyor. Diğer yandan yakın çevrede tam teşekküllü hastanelerin olması ve bölgenin İstanbul Havalimanına yakınlığı nedeniyle hastane ve havayolu çalışanları da konut projelerini tercih ediyor.

İncelenen projelerde eklenti alanı olarak depo verilmediğini görülüyor. Ayrıca söz konusu projelerde genellikle 1+1 daire tipine 1 araçlık kapalı otopark, 2+1 ve üstü daire tiplerine ise 2 araçlık kapalı otopark veriliyor. Depo alanları ve kapalı otoparklar Türkiye’de yasal mevzuata göre ayrı tapu olarak satılmıyor. Ancak site yönetim planında ilgili bağımsız bölüme tahsis yöntemi ile bağımsız bölüme bağlı olarak verilmesi mümkün Bölgede en çok 2+1 ve 3+1 daire tipinin tercih edildiği ve tip dağılımına göre ortalama daire büyüklüklülerinin 71-212 metrekare arasında değiştiği gözlemleniyor.

SİTE İÇİNDE OLMAYAN APARTMAN DAİRESİNİN METREKARESİ 3 BİN - 4 bin 500 TL

Küçükçekmece İlçesi Halkalı Bölge’sinde yapılan araştırmalarda bölgede çok sayıda markalı konut projesi yer alıyor. Projeler sosyal olanakları bulunan üst-orta sınıfa yönelik projeler olup, bölgede konut projeleri dışında yer alan binaların genellikle 4 katlı bitişik nizam binalar olduğu görülüyor. Markalı konut projelerinde yer almayan yeni binada konumlu, site içerisinde yer almayan apartman dairelerinde talep edilen birim fiyat aralığı 3.000- 4.500 TL/metrekare aralığında değişiyor.