Güncel
29 Nis 2021 16:10 Son Güncelleme: 29 Nis 2021 16:14

Yabancılar emlak yatırımını vatandaşlık için yapıyor!

2021'in ilk çeyreğinde Türkiye’de yapılan 12 bin 192 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 24,3’ünün vatandaşlık için olduğu belirlendi. Yabancıların gayrimenkul alımlarında en çok tercih ettiği şehir İstanbul oldu.

Yabancılar emlak yatırımını vatandaşlık için yapıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme, 2021'in ilk çeyrek dönemi itibariyle yabancıların vatandaşlık edinimi için Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarını analiz etti. 

2021'in ilk çeyreğinde Türkiye’de yapılan 12 bin 192 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 24,3’ünün vatandaşlık edinimi amacıyla yapıldığı belirlendi. Yabancıların vatandaşlık alabilmek için yaptığı gayrimenkul yatırımları 2 bin 963 adet olarak kaydedilirken, vatandaşlık amacıyla alınan gayrimenkullerin yüzde 80,97’si İstanbul'dan oldu. 

ÜLKE BAZINDA İLK ÜÇ İRAN, AFGANİSTAN VE IRAK

Yabancıların 2021'in ilk çeyreğinde tüm gayrimenkul çeşitleri arasında, vatandaşlık alabilmek amacıyla Türkiye’deki yatırımlarına göre, ülke bazında ilk sırayı İran kaptı. İran’ı, Afganistan, Irak, Çin, Yemen, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Sudan takip etti. 

İSTANBUL İLK SIRADA 

2021'in ilk çeyreği itibariyle yabancıların tüm gayrimenkul çeşitleri kapsamında vatandaşlık edinimi için gayrimenkul alımlarında en çok tercih ettiği şehir İstanbul olarak kaydedildi. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Ankara, Yalova, Mersin, Bursa, İzmir, Samsun, Trabzon ve Muğla izledi.

İSTANBUL’DAKİ YATIRIMLARIN YÜZDE 39,1’İ VATANDAŞLIK EDİNİMİ İÇİN 

İstanbul’daki yabancı gayrimenkul yatırımı ise 2021'in ilk çeyreği itibariyle 6 bin 136 oldu. Bu yatırımın da, yüzde 39,1’inin vatandaşlık başvurusu için alınan gayrimenkuller olduğu kaydedildi. İstanbul yüzde 39,1’lik oranı ile Türkiye ortalaması olan yüzde 24,3’ü geçti. Yabancıların İstanbul’a olan tutkusu bir kez daha tescillenmiş oldu. 

2021'in ilk çeyreğinde yabancıların tüm gayrimenkul bazında vatandaşlık alabilmek amacıyla İstanbul’daki yatırımlarında ise ilk sırada İran oldu.  İran'ı, Irak, Afganistan, Çin, Yemen, Filistin, Mısır, Pakistan, Rusya Federasyonu ile Azerbaycan izledi. Aynı dönemde yabancıların vatandaşlık edinimi için İstanbul’daki gayrimenkul yatırım tercihlerinde Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçeleri ilk üç sırada oldu. Bu ilçeleri de sırası ile Bağcılar, Avcılar, Büyükçekmece, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Kağıthane ve Sarıyer takip etti.