Konut Haberleri
26 Nis 2016 15:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:15

Yabancı plakalı araç sahipleri dikkat! İthal izni süresi 24 ay

Yurt dışından Türkiye'ye araç getiren vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci aktardı.

Yabancı plakalı araç sahipleri dikkat! İthal izni süresi 24 ay
Yurt dışından Türkiye'ye araç getiren vatandaşları Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci uyardı. 

Tüfenkci, Türkiye gümrük bölgesi  dışında yerleşik kişilerin getirdikleri kişisel kara taşıtlarına verilen geçici ithal izni süresinin 6 aydan 24 aya çıkarıldığını anımsattı.

Bu sayede özellikle gurbetçi vatandaşların Türkiye'de araçlarıyla daha  uzun süre kalabilmelerine imkan sağlandığına dikkati çeken Tüfenkci, "hizmet  anlayışımızı, vatandaş odaklı şekilde sürekli geliştiriyoruz.

Mesai kavramı  gözetmeksizin, vatandaşlarımızın huzuru, refahı için görev yapıyoruz.  Gümrüklerimizi bir yandan daha güvenli hale getirirken, giriş-çıkışların da daha  hızlı yapılması yönünde gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sınır kapılarında mağduriyetlerin önlenmesi adına gerekli tüm  tedbirleri almaya devam ettiklerini kaydeden Tüfenkci, "ilgili Bakanlar Kurulu  kararı ve tebliğ hükümleri uyarınca, turistik kolaylık kapsamında yabancı plakalı  taşıt getirebilmek için Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik olma şartının  sağlanması gerekiyor.

Bu şart emekli-çalışan, yerli-yabancı ayrımı olmaksızın  taşıtın ülkeye girişinde kontrol edilmektedir. Yabancı plakalı aracınızı  Türkiye'ye getirmek için son 1 yılın 185 gününü yurt dışında geçirmiş olmanız  gerekiyor." diye konuştu.

Tüfenkci, özellikle Türkiye'de uzun süreli kalan başta yurt dışından  emekli çifte vatandaşlar, mavi kart hamili vatandaşlar ile yabancı vatandaşların  bu süreye dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizerek, "zira süre şartını  sağlamayan kişilerin taşıtlarının Türkiye'ye girişine izin verilmemektedir.  Sadece pasaport giriş çıkış kayıtlarına bakarak yapılacak süre hesabı  yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Sınır kapılarında sıkı denetim

Bakan Tüfenkci,  gümrüklerde bekleme  sürelerini de en aza indirerek ihracatın artması için çok yönlü çalışmalar  yaptıklarını söyledi.

Özelikle muayene memurlarının kağıt ortamından süratle uzaklaşmasını  istediklerini aktaran Tüfenkci, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bakanlık olarak hedefimiz, tüm gümrük işlemleri açısından  maliyetleri düşürmek, kırtasiyeciliği bertaraf etmek ve işlem süresini azaltarak  eşyanın bir an önce nihai varış noktasına ulaşmasını sağlamaktır. Özelikle  muayene memurlarının tablet bilgisayar kullanmalarını ve kağıt ortamında hızla  uzaklaşmasını istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz.  İnşallah 2017 itibarıyla tüm sınır kapılarımız, kontrol edilebilir, şeffaf ve  birbirleriyle entegre yapı oluşturacak.''

Sınır kapılarında yüksek teknoloji

Tüfenkci, Türkiye'de son teknolojilerin kullanıldığı sınır  kapılarında, denetim ve kontrollere büyük önem verdiklerini vurguladı.

Geçen yıl muhafaza memurlarının, bir önceki yıla göre yakalama  oranlarında yüzde 100'lük bir artış sağladığını ifade eden Tüfenkci, 2016 yılının  ilk 3 ayında da yakalama, Kaçakçılığı tespit ve önleme noktasında bir önceki  yıldan daha başarılı performans sergilendiğini dile getirdi.

Sınır kapılarında yapılan kontrol ve denetimlerde son teknolojin  kullanıldığını ifade eden Tüfenkci,  ''İstihbaratın güçlenmesi, risklerin daha  iyi analiz edilmesi sınır kapılarında insan kaçakçılığını neredeyse sıfıra  indirmiştir. Aynı zamanda silah ve uyuşturucu kaçakçılığı da önlenmiştir. Biz  sınır kapılarımızı tıpkı vatan savunması gibi denetim altında tutuyoruz. 

Biliyoruz ki her kaçak giren eşya, burada ticaret yapan esnafa haksız rekabet  olarak dönmektedir. Adeta ülkemizi bir işgal altında bırakacak pozisyona  sokmaktadır. Bunun bilinciyle tüm sınır kapılarımızda tedbirlerimizi üst düzeyde  sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Son yıllarda uyuşturucu trafiğinin Türkiye üzerinden başka ülkelere  kaydığını vurgulayan Tüfenkci, bunu  uluslararası veriler ve istihbarat  raporlarının da doğruladığını söyledi.

Yeniden inşa çalışmaları devam eden Halkalı Gümrük İdaresi ile  Esendere Gümrük Kapısını 2016 yılı içinde hizmete almayı hedeflediklerini dile  getiren Tüfenkci, bundan sonraki dönemde ise öncelikle Sarp, Hamzabeyli,  Gürbulak, Kapıköy ve Dereköy gümrük kapılarının yeniden inşa edileceğini  kaydetti.