Ekonomi
10 Şub 2015 12:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:22

Yabancı doktorlar kamuda çalışacak

TBMM Başkanlığı’na sunulan Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı’nın sunduğu bazı düzenlemeler şöyle:

Yabancı doktorlar kamuda çalışacak
n ÇALIŞMA İZNİ VE MUAFİYET: Yabancıların çalışma izni olmadan çalışması yasak olacak. Diğer kanunlarda ya da Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar ise bu kanuna göre çalışma izni almadan çalışabilecek veya çalıştırılabilecek. Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler çalışma izni olmadan çalışabilecek.
n ÖN İZİN: Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancılarn çalışması için bakanlıklardan ön izin alınması zorunluluğu getiriliyor. 
n Kademeli süre uzatımı: Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara belirli bir işte çalışmak şartıyla ilk başvuruda, en çok bir yıl geçerli izin verilecek. Aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok 2 yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. En az 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilecek.
n YABANCI ÖĞRENCİLERE ÇALIŞMA İMKANI: Türkiye’deki yabancı örenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. Ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görenlere, kısmi süreli çalışma imkanı tanınabilecek. Lisansüstü öğrenciler için bu sınırlama uygulanmayacak.
n YABANCI DOKTOR: Yabancı sağlık personeli, Türkiye’de çalıştırılabilecek. Yerleştirme ve atamaları ile nakillerine yönelik usul ve esasları Sağlık Bakanlığı’nca belirlenecek.