Konut Haberleri
10 Ağu 2012 08:48 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:46

Viaport Houses & Suites yeşil bina kriteriyle inşa ediliyor!

Kurtköy’deki Viaport Houses & Suites yeşil bina kriterlerine göre yapılıyor!

Viaport Houses & Suites yeşil bina kriteriyle inşa ediliyor!

VIADMC Pazarlama İletişimi Direktörü Esra Ekşi, ‘Alınacak önlemlerle doğaya tahribatı en aza indirmeyi hedefliyoruz’ dedi

ViaDMC, Kurtköy'de hayata geçirdiği lüks konut projesi Viaport Houses & Suites'te çevreci bir yaklaşım benimseyerek inşaat sürecini gerçekleştiriyor. Amerikan Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından verilen ve yeşil bina sertifika sistemi olan LEED kriterlerine göre inşa edilen proje konutlar normal bir daireye göre yüzde 30 daha fazla enerji tasarruf edecek şekilde hayata geçiriliyor. Ayrıca projedeki ev sahiplerinin yüzde 30 oranında su tasarrufu sağlayabileceği malzemeler kullanılıyor. Site içerisinde geri dönüşüm çöp istasyonları yerleştiriliyor. Ayrıca çevreci araçlar sitenin girişinde konumlandırılarak ev sahipleri çevreci araçlara yönlendiriliyor.

TÜRKİYE'DE 21 LEED SERTİFİKALI PROJE VAR

VIADMC Pazarlama İletişimleri Direktörü Esra Ekşi, tüm dünyada 12 bin adet LEED sertifikalı yeşil bina bulunduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 21'de kaldığını belirtti. Hiçbir modern binanın doğaya sıfır zarardan bahsedemeyeceğini ifade eden Ekşi, "Ancak alınacak önlemlerle doğaya verilen tahribatı en aza indirgeyebiliriz. LEED kriterleri doğrultusunda işe başlamak yeterli... Yeşil bina sistemi ile insanların rahat yaşayabilecekleri en modern mekânları oluşturabilir, konfor koşullarını doğala en yakın şekilde uyarlayabiliriz. Proje tasarım, inşaat ve kullanım ömrü boyunca çevre ve doğal kaynaklara saygılı. Bununla birlikte sunduğu yaşam kalitesi de maksimum düzeyde" şeklinde konuştu. Projede yeşil kriterleri ise şöyle sıralandı:

OTOPARKLAR YERALTINA ALINDI

- Projede hibrid ve düşük emisyonlu araçlar için park yerleri bina ana girişlerine yakın konumlandırılarak kişilerin bu tür arabaları kullanmaları teşvik ediliyor.
- Otoparklar yeraltına alınarak yeşil alan miktarı maksimum seviyeye çıkarılıyor. Böylelikle yeşil alanlar kullanıma açılarak, doğayla iç içe sosyal alanlar yaratılıyor
- Yeşil alanlar sayesinde yağmur suyu filtrelenmesi sağlanıyor. Asfalt ve beton yüzeylerin azaltılmasıyla şehirlerin aşırı ısınması engelleniyor.
- Konutlarda geniş pencereler kullanılarak hem temiz hava girişi maksimum seviyeye getiriliyorhem de gün ışığından maksimum şekilde faydalanılıyor.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ İNŞAAT MALZEMELERİ

İnşaat sırasında her türlü geri dönüştürülebilen malzeme, geri dönüşüm konteynırlarında toplanarak çevreye zarar en alt düzeye indirgeniyor.
İnşaat malzemesi seçiminde olabildiğince yerel malzemeler seçilerek ulaşım esnasında çıkan karbondioksit miktarı azaltılıyor. Ayrıca içinde geri dönüştürülmüş içerik bulunan malzeme seçimine dikkat ediliyor.
İnşaat esnasında oluşan kirliliğin ve zehirli maddelerin konut içerisinde birikmemesi için konutlarda sürekli temizlik yapılıyor.
Boya, astar, cila, yapıştırıcı gibi inşaat malzemelerinde zehirli madde değeri yüksek olan malzemelerin seçilmemesine özen gösteriliyor.

Çöpler ayrıştırılıyor

* Site içerisine yerleştirilecek geri dönüşüm çöp istasyonunda kağıt, metal, plastik ve cam çöp konteynırları bulunuyor. Kullanıcılar evde kendi ayırdıkları çöplerini bu konteynırlara getirerek geri dönüşüme atabiliyorlar.
* Az su tüketen musluklar, duş başlıkları ve rezervuarlar sayesinde kullanıcılar yüzde 40'a varan su tasarrufu sağlıyor.
* Enerji performansını optimumda tutmak için bina simülasyonu yapılarak enerji ve gün ışığı modellemesi uygulanıyor. Sonuç olarak kullanıcılara daha az ısıtma/soğutma maliyeti oluşuyor, aidatlar azalıyor.
* Giriş kapılarında hava geçirmez contalı kapılar kullanılarak konutlarda içilen sigara dumanının koridorlara ve diğer konutlara geçmesi engelleniyor. Ayrıca bina girişlerinde 8 metre mesafede sigara içimi yasaklanarak bina içerisine sigara dumanı girmesi önleniyor. Bu sayede dumansız hava sahası sağlanıyor.
* Binanın enerji performansı, enerji performans testi Amerikan standardı olan ASHRAE 90.1-2007'ye göre yapılıyor.Konutlar normal bir binaya göre yüzde 30'a varan enerji tasarrufu hedefleniyor.