Konut Haberleri
11 Mayıs 2016 11:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:18

Vergisiz miras paylaşımı için son tarih 15 Mayıs

Miras kalan tarım arazilerinin devir işlemlerinde tapu harcından iki yıl süre ile muaf olmak isteyenlerin 15 Mayıs tarihine kadar tapu müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor...

Vergisiz miras paylaşımı için son tarih 15 Mayıs
2 yıl önce yapılan düzenleme ile mirasçılalar arasında sorun teşkil eden tarım arazilerinin paylaşımı kolaylaştırıldı.

Bu düzenleme kapsamında hayata geçirilen tapu harcı, damga vergisi gibi muafiyetler sağlayan yasal düzenlemenin süresi 15 Mayıs’ta doluyor. Tapu harcı ve damga vergisi nedeniyle mirasçılar, tarımsal arazilerin paylaşımını yapamıyordu. Mirasçıların müşterek yaptıkları intikal talepleri tapu harcı ve damga vergisinden muaf tutulmuştu.

Son tarih 15 Maayıs

6537 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapan Kanunla, 15 Mayıs 2014 tarihinden önce gerçekleşen ölümlerde miras yoluyla yapılacak devir veya paylaşım işlemleri tapu harcından iki yıl süreyle muaf tutuldu.

Bu muafiyetten yararlanmak isteyen varislerin, 15 Mayıs'a kadar tarım arazilerinin kayıtlı olduğu tapu müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Hürriyet'in haberine göre varisler başvuruyu kendileri veya kanuni temsilcilerinin (avukat veya vekalet verilen kişi) kendi aralarında düzenlemiş oldukları Rıza-i Taksim Sözleşmesi, Murise ait Veraset İlamı veya Noterden alınan Mirasçılık Belgesiyle yapabiliyor. Tapu ve Kadastro yetkilileri, halk arasında 'at urganı çek kurayı' yöntemiyle gayriresmi yapılan miras paylaşımlarının, resmiyete dökülebilmesi için iki yıl önce yasa değişikliği yapıldığına dikkat çektiler.

HÜKÜMETİN SÜRE UZATMA YETKİSİ VAR
Tarım arazilerinin yoğun olduğu illerde tapu müdürlüklerinin önünde sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşuyor. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na eklenen geçici 5. madde Bakanlar Kuruluna 15 Mayıs 2016 tarihinde dolan muafiyet süresini iki yıl uzatma yetkisi veriyor.