Konut Haberleri
08 Ağu 2017 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:20

Vergi rekortmenleri belli oldu!

Maliye Bakanlığı 2016’nın vergi rekortmenlerini açıkladı. Ancak listenin birinci sırasında yer alan kurum adını gizli tuttu. İkinci sıraya ise Ziraat Bankası yerleşti. Bu yıl gelir vergisi rekortmenleri arasındaki 53 kişi isminin gizli kalmasını istedi.

Vergi rekortmenleri belli oldu!
Maliye Bakanlığı 2016’nın kurumlar vergi rekortmenler listesini açıkladı. Listesinin ilk sırasında ise isminin açıklanmasını istemeyen bir kurum yer aldı. Kurumlar vergisi rekortmeninin ne kadar vergi ödediği, hangi vergi dairesine bağlı olduğu gibi bilgiler de yer almadı. Kurumlar vergisinde ikinci sırada 1.8 milyar lira ile Ziraat Bankası yer aldı.

Listenin birincisi adını açıklamadı

Vergi rekortmenleri son yıllarda mart ve nisan ayında bir önceki yılın vergi beyanları yapıldıktan sonra birlikte açıklanıyor. Gelir ve kurumlar vergisinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef Maliye Bakanlığı tarafından bir basın açıklamasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gib.gov.tr adresinde yer alan istatistikler başlığı altında sıralanıyor. 2016 yılında vergi beyanında bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri bu yıl herhangi bir açıklama yapılmadan listede yerlerini aldı. 2016 yılına ilişkin kurumlar vergisi listesinde birinci sırada ismini açıklamayan bir kurum yer aldı.

Bankalar listede ilk 10’a yerleşti

2016 yılının kurumlar vergisi rekortmenler listesinin ilk 10 sırasında bankalar yer aldı. İsmini açıklamayan rekortmenin ardından Ziraat Bankası 2., Merkez Bankası 3. olurken, sıralama; Garanti, Akbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Halkbankası şeklinde gerçekleşti. 10. sırada ise Elektrik Üretim AŞ geldi. Geçen yıl 5. sırada yer alan Turkcell 2016 yılı listesinde 48’nci sıraya gerilerken, geçen yıl 11. sırada olan Türk Telekom da bu yıl 13. sıraya geriledi.

İlk 4 rekortmen yine değişmedi

Gelir vergisi rekortmenler listesinde ilk dört değişmedi. Geçen yıl 45.2 milyon lira ile gelir vergisi rekortmeni olan Semahat Sevim Arsel bu 46.9 milyon lira ilk sırada, geçen yıl 44.3 milyon lira 2. olan Rahmi Koç bu yıl 45.2 milyon lira ile yine 2. ve geçen yıl 35.8 milyon lira ile 3. sırada yer alan Şarık Tara da bu yıl 33.5 milyon lira ile 3. oldu. 4. sırada Suna Kıraç, 9. sırada da Ömer Koç geldi. 15. sırada Ferit Şahenk yer alırken, 16. sırada Ergenekon’un bazı sanıklarının avukatlığını yapan Hasan Fehmi Demir listeye girdi. Hasan Fehmi Demir ‘hukuk danışmanlığı ve temsil faaliyetleri’ ile 16.3 milyon liralık vergi beyan etti.