Ekonomi
30 Haz 2014 05:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:24

Vergi cezalarına af var mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, torba tasarı ile yapılandırmaya girecek vergi ve alacakların 67 milyar TL olduğunu söyledi

Vergi cezalarına af var mı?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden torba tasarı ile yapılandırma kapsamına girecek vergi ile ilgili bütün alacaklar toplamının 67 milyar lira olduğunu söyledi.

Şimşek, "Bunun, 23.5 milyar lirası dahilde alınan KDV, 17.6 milyar lirası gelir vergisi, 5.8 milyar lirası kurumlar vergisi, 7.5 milyar lirası motorlu taşıtlar vergisi, 4.7 milyar lirası ÖTV ve 7.9 milyar lirası ise diğer vergi kalemlerinden oluşuyor" dedi. Kapsama girecek mükellef sayısının 9.86 milyon kişi olduğunu söyleyen Şimşek, bunun 6.2 milyonunun takipteki borcunun 1.000 liraya kadar olan mükellefler olduğunu kaydetti.

VERGİ CEZALARINA AF VAR MI?
Şimşek ayrıca, 67 milyar liranın gecikme faizi, ceza ve anapara toplamı olduğunu, tasarının anaparanın silinmesini kapsamadığını belirterek, görüşmeler sırasında vergi cezalarının da kapsam dışına alınabileceğini belirtti.

'ŞİMŞEK; DÜZENLEMEYİ MALİYE HAZIRLAMADI, TEREDDÜTLERİM VAR'
Cumhuriyet tarihinde, sonuncusu geçen yıl Temmuz ayında olmak üzere 47 vergi affı yapıldığını belirten Şimşek, bununla ilgili düzenlemelerin bakanlık çalışmasının ardından Bakanlar Kurulu'na gelebileceği gibi, parti grubundan da gelebileceğini belirterek şöyle konuştu: "Bu, Maliye'nin mutfağında üzerinde çalışılmış, üzerinde yoğun bir şekilde düşündüğümüz bir düzenleme değil. Parti grubumuz tarafından getirilmiş bir tekliftir...Ben bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyumu bozmada bu tür tasarıların katkısının olduğuna dair genel kanı var. Ben de o kanıdayım. Benim de tabii ki tereddütlerim var. Ayrıca toplumda bu tür düzenlemeler adaletsizlik duygusu yaratıyor."

Şimşek, düzenlemenin mümkün olduğunca dar kapsamlı olması konusunda ciddi hassasiyetleri olduğunu da belirterek, "Bu düzenlemede anaparadan vazgeçilmesi söz konusu değil ve anaparanın değeri korunuyor; bu olumlu. Ama cezaların silinmesi bizim caydırıcılığımızı azaltıyor... Cezalara ilişkin hüküm düzeltilebilir, cezalar da kapsam dışı bırakıp bir taksitlendirme yoluna başvurulabilir" dedi. Düzenlemenin seçim yatırımı olup olmadığını bilmediğini söyleyen Şimşek, "Türkiye'de çok seçim oluyor. Herhangi bir düzenlemeyi bu çerçevede değerlendirebilirsiniz. Çalışma Bakanlığı'nın  SGK alacaklarını düzenlemeye koyması, bence Maliye alacaklarının da buna eklenmesini muhtemelen tetiklemiştir" diye konuştu.