Ekonomi
28 Mayıs 2015 07:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:44

Ve Renault’da işbaşı...

Bursa’daki Oyak-Renault fabrikasında 15 mayısta başlayan iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemi, nihayet sona erdi.

Ve Renault’da işbaşı...
Uzun aradan sonra işçiler dün ilk kez işbaşı yaparken, fabrikada eylem süresince üretim kaybının yaklaşık 14 bin araç olduğu belirtiliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, ihracat kaybının 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu söylerdi.

Bağlı oldukları Türk Metal Sendikası’nı, farklı sözleşme imzalamakla suçlayıp çalıştıkları fabrikada iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemi başlatan OYAK Renault işçileri, varılan anlaşma sonrasında bu eylemlerini sona erdirdi. Dün Sabah 1300 işçinin çalışması gereken vardiyaya 1284 işçi gelerek işbaşı yaptı. Önceki gece çalışanlara “iç iletişim notu” başlığıyla bir yazı gönderen fabrika yönetimi, yaşananlardan dolayı hiçbir çalışanın sözleşmesinin feshedilmeyeceğini, savcılığa yapılan şikayetten vazgeçileceği bildirildi.

Varılan anlaşma uyarınca bir hafta içerisinde tüm çalışanlara net 1000 lira avans ödemesi yapılacağık. Yıl sonunda 600 lira prim ödeneceği belirtilirken, ayrıca banka maaş ödemelerinden doğan promosyonun işçilere dağıtılacağı ve her bir işçinin hesabına 480 lira yatırılacağı kaydedildi. Bununla birlikte yapılan görüşmelerde, işçilerin ücretlerinde önümüzdeki günlerde iyileştirme yapılacağı ve bunların kendilerine bildirileceği konusunda da anlaşıldı.
Yaklaşık 5 bin 400 kişinin çalıştığı Oyak Renault’da günde yaklaşık 1000-1400 Otomobil üretildiği belirtiliyor. Bu hesapla, 13 günlük üretim kaybının motor ve şanzıman hariç yaklaşık 14 bin araçtan fazla olduğu kaydediliyor.

Oyak Renault’daki eyleme Tofaş ile yan sanayi kuruluşlarından Coşkunöz, Mako ve Ototrim de katılmıştı. Tofaş, Coşkunöz, Mako ve Otortrim’de işbaşı yapılırken, yine aynı eyleme destek veren Ford Otosan işçilerinin ise, Eskişehir ve Kocaeli’de eylemlerini sürdürdükleri belirtiliyor.
İhracatta kayıp
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin, otomotivde üretici ülkeler sıralamasında ilk 10’da yer aldığını hatırlatıp eylemlere atıfta bulundu ve “Dünya pazarında rekabet eden Türkiye’nin bu şekilde önünün kesilmeye çalışılmasını manidar buluyorum” dedi. Zeybekci, Tofaş, Ford Otosan ve Oyak Renault’da, kanuni süreler içerisinde işçi sendikaları ve işverenlerin uzlaşmasıyla örnek bir toplu sözleşme imzalandığını hatırlattı, toplu sözleşmenin geçerli olduğu sürenin yarısına bile gelinmeden eylemin yapıldığına işaret etti.