Konut Haberleri
21 Eki 2016 07:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:45

Vatandaş isyan etti bankaları Başbakan'a şikayet etti

Yürürlüğe giren 72 aylık borç yapılandırmasında bankalarla sıkıntı yaşayan vatandaş sonunda isyan etti...

Vatandaş isyan etti bankaları Başbakan'a şikayet etti
Borç yapılandırma resmileşti ama bankalar yapmıyor. Buna da vatandaş isyan etti. Kredi kartı ve kredi borçlarını 72 aya varan vadede yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaş isyan etti. Bankaların vatandaşa ‘sen düzenli ödüyorsun, borcunu geciktir, öyle başvur’ demesi, ‘40 bin liralık krediye 33 bin lira faiz istemesi’ üzerine Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), harekete geçti. Uygulamaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle 12 bankayı isim isim Başbakan Binali Yıldırım’a şikayet etti.

27 Eylül’de yürürlüğe giren düzenlemeyle kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanlar, bankalara başvurarak borçlarını 72 aya kadar yapılandırma olanağı12 bankayı Başbakana şikayet ettiler
sağlandı. Ancak 20 günlük uygulama sonucunda bankalara başvuran binlerce tüketici, hayal kırıklığı yaşadı. Bankaya kızan tüketici derneklerini telefon, faks, mail yağmuruna tuttu. TÜDEF de Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e bankaları şikayet etti.

40 bin tüketicinin üye olduğu tüketici derneklerinin çatı kuruluşu TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak imzasıyla Başbakan Yıldırm’a gönderilen mektupta, federasyon görevlilerinin birer müşteri gibi banka şubelerine giderek yaptıkları tespitler ile vatandaş şikayetleri şöyle sıralandı:

*Uygulama, borcunu düzenli ödeyenleri de kapsamasına rağmen ‘siz borçlarınızı tam zamanında ödediğiniz için kapsam dışısınız, gidin borcunuzu birkaç gün geciktirin’ denilerek tüketici yanlış yönlendiriliyor.


*Uygulama yapan bankalardan bazıları tüketicilerden aylık yüzde 1,39’dan yüzde 2,42’ ye varan oranlarda yüksek faizler istiyor; böylece 72 ay sonrasında ana borcu çok aşan fahiş faizler oluştuğu anlaşılıyor.

*TÜDEF’e gelen vatandaş şikayetlerinde ise örneğin 31 bin liralık borca 26 bin lira faiz istendiği; 40 bin liralık kredinin 73 bin lira olarak yapılandırıldığı görüldü.

Kredi kartı yapılandırmasından sonra tüketicinin kara listeye alınarak 72 ay süresince kredi ve kredi kartı kullanımının engellendiği tespit edildi.
ETİKETLER
#borç #kredi borcu