Toki
10 Nis 2013 18:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:22

Van'da çelik konstrüksiyonlu konutlar, köylere yeniden hayat veriyor!

Van'da meydana gelen depremlerde yıkılan kerpiç evlerin yerine inşa edilen çelik konstrüksiyonlu konutlar, depremle adeta haritadan silinen köylere yeniden hayat verdi.

Van'da çelik konstrüksiyonlu konutlar, köylere yeniden hayat veriyor!

 

Köylerin adeta haritadan silindiği depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan projeler kapsamında, kerpiç evlerin yerine Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle yenileri inşa edildi.
 
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Afet Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı da fay hattı üzerinde ve dere yatağında bulunan köyleri, daha güvenli bölgelere taşıdı.
 
TOKİ tarafından "Model köy" olarak inşa edilen Van merkeze bağlı Topaktaş köyü muhtarı Mehmet Emin Mermit, "Depremden önce 75 hane olan köylerinde hiçbir ailenin mağdur edilmediğini ve yeni kurulan 175 haneli köylerinde ailelere bin metrekare arazi verildiğini dile getirdi. Topaktaş köyünde yaşayan İzzettin Mermit ise depreme dayanıklı konutlarda yaşamaktan mutluluk duyduklarına değinerek, "Eski köyümüzde kerpiç evde oturuyordum. Yağışlı havalarda damından su akıyordu, sıvası kalkıyordu ve çatısı yoktu. Ailemle adeta rezalet içinde yaşıyorduk. Şimdi bu evlere geçtik hayatımızdan memnunuz. Allah devletimizden razı olsun" dedi.