Gündem
06 Eki 2020 15:55 Son Güncelleme: 06 Eki 2020 16:38

Uzmanlardan İstanbul için dolu yağışı uyarısı geldi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbulluları uyardı. Perşembe günü soğuk hava geliyor. Perşembe ve cuma günleri çeşitli semtlerde dolu yağışı ve su baskınları bekleniyor.

Uzmanlardan İstanbul için dolu yağışı uyarısı geldi

İstanbullular geçtiğimiz hafta yaşanan dolu yağışını tekrar Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, perşembe ve cuma günleri için uyarısını yaptı: "İstanbul'a dolu yağacak."

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de serin ve yağışlı hava uyarında bulundu. Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege perşembe gününden itibaren Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisine girecek. Hava sıcaklıkları 8-10 derece azalacak. 

Hava birden soğuyacak

Uzmanlar mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde aniden düşeceğini belirtiyor. Perşembe ve cuma günü için özellikle İstanbullulara uyarıda bulunuluyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul'da bazı semtlerde dolunun etkili olabileceğini söyledi. Adil Tek soğuk havanın Trakya'dan geleceğini belirterek Marmara ve Ege kıyılarına özellikle İzmir'e kadar sarkacağını belirtti. 

Adil Tek, sıcaklıkları batı bölgelerde düşeceğini kaydederek "Tabii şu anda bir sıcak hava içindeyiz, deniz suyu oldukça sıcak. Kuzey'den bir soğuk hava geliyor. Bu sistem hızlı bir şekilde gelince, özellikle Marmara ve Ege'de kuvvetli yağışlarla birlikte dolu riskini artırıyor. Dolu oluşma olasılığı çok yüksek görünüyor. Beraberinde hortum da oluşabilir. Perşembe günü öğlen ve öğleden sonraki saatlerde Trakya'dan giriş yapacak. Öncelikle yağışları Edirne almaya başlıyor ardından Marmara'nın batısı ve Ege'nin Kuzey kesimlerine kadar bu yağışlı sistem sarkacak. Gün içinde bu sistem İstanbul'u etkisi altına alıyor ve Marmara'da perşembe ile cuma günleri kalacak" dedi. 

Dolu hangi semtleri vuracak

Oluşacak değişimle birlikte dolu, fırtına ve hortum bekleniyor. İstanbul'da özellikle Çamlıca ve çevresindeki ilçelerde dolu yağışı, perşembe ve cuma günü daha etkili olabiliceği belirtiliyor. Kuvvetli yağışların sel ve su baskınlara neden olabileceğini vurgulayan Tek, şöyle devam etti: "Perşembe ve cuma günü için özellikle Marmara, Ege, Batı Karadeniz'de ceviz ya da fındık büyüklüğü kadar bir dolu oluşma olasılığı bulunuyor. Önceki yağışlara baktığımızda Ümraniye, Çamlıca çevresinde kuvvetli olmuştu. Aslında buranın biraz topografik yapısından da kaynaklanıyor. Çamlıca'nın İstanbul'un en yüksek noktalarından biri olması. Yaklaşık 250 metre civarında. Denizden gelen akımların direkt atmosferin yukarısına doğru daha hızlı taşınmasına sebebiyet veriyor. O yüzden evet o bölgelerdeki vatandaşların biraz daha dikkatli olmalarında fayda var. Önceki tecrübeler, orada dolu oluşumunu biraz daha kuvvetlendiriyor. O tepeye doğru denizden gelen akış da hızlı bir şekilde yükselmiş oluyor. Oralar İstanbul'un diğer semtlerine nazaran daha kritik görünüyor. Çamlıca'nın çevresindeki ilçeler, Üsküdar'ın belli bölümlerinin yoğun dolu alma olasılığı daha fazla görünüyor" şeklinde konuştu.