Güncel
30 Eki 2020 09:30 Son Güncelleme: 30 Eki 2020 09:30

Üst kattan sızan suyla ilgili Yargıtay'dan emsal karar

Komşular arasında sık sık tartışma konusu olan üst kattan su sızıntısı hakkında Yargıtay'dan emsal bir karar açıklandı.

Üst kattan sızan suyla ilgili Yargıtay'dan emsal karar

Günlük hayatta çok sık yaşanan tartışmalardan olan üst kattan su sızıntısı konusuna Yargıtay son noktayı koydu. Emsal olacak karara göre 'üst kattaki komşu' tazminat ödeyecek...

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan karar kapsamında alt kata su sızdıran ev sahibi artık komşusunun tüm tamir giderlerini ödemekle yükümlü olacak. Bu giderleri ödemeyen ev sahipleri tazminat ödemek zorunda kalacak.

Üst kattan gelen su sızıntısı sık sık komşular arasında tartışmalara neden oluyor. Sorunu çözemeyen komşular çareyi mahkemeye gitmekte buluyordu. Çok katlı binaların en büyük sorunlarından biri olan üst kattan gelen su sızıntısı ile ilgili Yargıtay emsal bir karar açıkladı. 

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Yargıtay'daki dosyaya göre su sızıntısını üst kat komşusuna bildiren alt kattaki daire sahibi çaresiz kaldı. Çünkü üst kattaki komşu, su sızıntısı sorununu çözmediği gibi alt katta oluşan zararı karşılamayacağını iletti. 

Bunun üzerine ev sahibi asliye hukuk mahkemesi üzerinden komşusuna dava açtı. Üst kat komşusunun balkon ve banyosundan gelen su sızıntısı nedeni ile kendi evinde zarar oluştuğunu belirten ev sahibi Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespit ile evinde 1.168 TL'lik zarar oluştuğunu tespit ettirdi ve maddi, manevi tazminat davası açtı. 

6. Asliye Hukuk Mahkemesi 850 TL maddi tazminat ödenmesine, manevi tazminat talebinin ise reddedilmesine karar verdi. Taraflar bunun üzerine 18. Hukuk Dairesine itiraz etti. Yapılan duruşmada 1.168 liralık tazminat talebinin kabul edilmesine, yasal faizi ile üst komşudan tahsil edilmesine, üst komşunun kendi evinde su sızıntısı oluşmasına neden olan bölgelerin izolasyon malzemesi ile tamir edilerek bir daha su sızıntısı sorunu yaşanmasının engellenmesi için 2 iş günü izin verilmesine karar verdi. 

Söz konusu mahkeme kararı benzer sorunları yaşayan ev sahipleri için emsal karar oluşturması nedeniyle büyük önem taşıyor.