Konut Haberleri
14 Eki 2016 14:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:44

Üsküdar'da sitelere izin yok! Üsküdar Evleri geleneği geri geliyor

Üsküdar'da kentsel dönüşüm başlarken, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Üsküdar'de 1+1 evlere ve sitelere izin verilmeyecek Üsküdar Evleri geleneği başlayacak dedi..

Üsküdar'da sitelere izin yok! Üsküdar Evleri geleneği geri geliyor
Kentsel dönüşüm rüzgarı Üsküdar'da da esmeye başlıyor.. Projelerle ilgili açıklama yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'da 1+1 evlere ve sitelerin yapımına izin verilemeyecek dedi..

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen yeni projelerini ve Üsküdar'ın kentsel dönüşümünü Habertürk'e anlattı.

İşte Hilmi Tükmen'in konuşmasından satır başları...

Üsküdar'a metro ve tünel projeleri

Üsküdar Anadolu'nun son ilçesi ve Avrupa'dan gelirken ilk ilçesi. Yani merkezdeyiz. Ulaşım anlamında Üsküdar İstanbul'un en önemli merkezi. İstanbul'un taşı toprağı altın deriz, Üsküdar'ın yakut.

Aynı zamanda insanların yaşamak için çok fazla tercih ettiği bir ilçe. 550 bin nüfusumuz var. Bu kadar yoğun nüfusun olduğu yerde ulaşım hamleleri yapmak lazım. Meydanı düzenleme sebebimiz bu. Meydan insan sirkülasyonunun ciddi olduğu yerlerden biri. Artık kaldıramaz hale geldi. Projede meydanı üç kat büyütüyoruz, altına bin araçlık otopark yapıyoruz. 2019'a yetişmiyor bu. 2021-2022 gibi bitecek.

İki projeden biri Marmaray'ın çıkışından başlayan ve yerin altından Beykoz'a ulaşan bir raylı sistem. Mevcut Beykoz-Üsküdar karayolunun altından gidecek. Bir diğeri Harem-Üsküdar-Beylerbeyi-Küçüksu arasında lastik tekerlekli araçlar için tünel. Harem'den tünele giriyorsunuz Kuzguncuk'tan geçip, Beylerbeyi'nde yeryüzüne çıkıyor. Daha sonra tekrar dalıyor Küçüksu'da çıkıyor. Bu proje de raylı sistemle at başı gidecek. Tünel biraz daha önce proje olarak. 2022'de biter. Şu anda güzergâhlar belirlendi ve çalışmalar devam ediyor.

Çamlıca eteklerinin de dahil olduğu 16 mahallenin dönüşümünün yolunu açan imar planları meclisten geçti. Peki nasıl bir dönüşüm olacak?

Üsküdar'ın nüfus olarak yarısı Boğaz bölgesinde yaşıyor. 33 tane mahallemiz var, 16'sı bu bölgede.

Çoğu 1999 depreminden önce yapılan binalar değil mi?

Çoğu değil hepsi öyle. Kiraztepe, Küplüce, Burhaniye, Mehmet Akif Ersoy, Bahçelievler, Çengelköy, Ferah, Kısıklı. 33 mahallenin yarısı burada yani nüfusun yarısı da burada. 270 bin insan yaşıyor bu bölgede.

Bu kadar insanın problemi otuz senedir devam ediyordu. 1983'te Boğaz Kanunu çıktı. Bu kanunla bu bölgede imar sıkıntısı yaşandı. İmar hareketleri başka ilçelere oranla kısıtlandı. Diğer ilçelerde imar yaparken önünüze bir özel kanun çıkmıyor. İmar Kanunu aslında Boğaz'ı koruma kanunu. Bu kanundan kaynaklanan sıkıntılar var. Boğaz'ın hali ortada, bu kanunla koruyamamışız. Gelişen Türkiye ve bu nüfus hareketleri bu bölgede yeni bir plan yapma ihtiyacı ortaya çıkardı. Biz bunu 20 senedir konuşuyoruz. Bu plan çok şükür bize nasip oldu. Bu bölgenin 30 senelik imar problemini çözdük.

Çözdük derken somut olarak ne olacak?

Vatandaşlar bu bölgede iki kat inşaat yapıyordu eskiden şimdi altı kata çıkardık. Yavuztürk Mahallesi'nde yedi kat bile var. Boğazın arka tarafları bunlar.

Bunlar öngörünümü bozmayacak mı?

Öngörünümü bozacak yerler Küplüce'nin altı ve yine oralarda imar yok. Boğaz'da üç plan bölgesi var. Öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi. Öngörünümde yine imar hareketi yok. Bizim bahsettiğimiz yerler geri görünüm ve etkilenme bölgeleri. Geri görünümde altı kat, etkilenme bölgesinde yedi kat.

Emsal eskiden yani bir yıl öncesine kadar burada 300 metre tapusu olan bir vatandaş için 90 metrelik daireye izin veriyordu. Bugün geri görünüm ve etkilenmede 300 metre tapusu olan bir vatandaş 90 metreden beş daire yapabiliyor. Bire beş değerlendi ve böylece kentsel dönüşümün önündeki engel kalkmış oldu.

Vatandaş bize soruyor dönüşümün ne zaman başlayacağını. Evinizi yıkmayacağız, buna siz karar vereceksiniz. Biz sizin önünüzdeki engeli kaldırdık ve kararı size bıraktık. Sahada muazzam bir hareketlilik var. Müteahhitler, vatandaşlar toplanıyor ve konuşuyor. Şu anda Çamlıca Camii'nin eteklerinde 190 dönümlük araziyi kentsel yenileme alanı ilan ettik. Bu bölgede 500 tane bina, 1500 tane daire var. Komple yıkılacak ve Üsküdar Evleri projesi hayata geçecek. Üç tane kırmızı çizgimiz var. Birincisi otopark.

Diğeri siteleşmenin olmaması. Site istemiyoruz. Üsküdar dönüşecek ama site olmayacak. İnsanların duvarlarla çevirilerek mahalle kültürüne karşı durmalarını istemiyoruz. Açık sokaklar, mahalle meydanları, insanların evlerine girip çıkarken selamlaştıkları bir ortam. Sitelerde kapıda güvenlikler, kimsenin kimseden haberi yok. Biz bunu imar planlarına yazdık zaten.

1+1 daire olacak mı?

Asla yok. Kesinlikle olamaz. İzin vermem. Üçüncü olarak Üsküdar Evleri geleneği başlayacak. Evlerimiz güzel olacak.

Yeni binalara estetik kurul

“Dönüştürülecek binalar için estetik kurul kurduk belediyemizde ve kuruldan geçmeyen projelere onay vermeyeceğiz. Binalar saçaklarıyla, cam, çerçeve ve balkonlarıyla bir Osmanlı geleneği tarzında olacak. Günümüzü yakalayacak ama Üsküdar ruhunu yansıtacak. İsteyen istediği renge boyayamayacak binasını. Şu anda Üsküdar Belediyesi olarak yeni bir arsamız var Nato Yolu'nda. 181 konut yapıyoruz oraya. TOKİ ile anlaştık.”