Konut Haberleri
05 Nis 2016 15:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:11

Ünlü mimarın ölümüyle projeleri yarım kaldı

Ünlü Mimar Zaha Hadid, CHP ve Mimarlar Odası itiraz etmeseydi İstanbul’un Kartal ilçesini cazibe merkezi yapacaktı.

Ünlü mimarın ölümüyle projeleri yarım kaldı
Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde matematik eğitimi aldıktan sonra Londra’da Mimarlar Derneği’nde mimarlık kariyerine başlayan ve dünya çapında gerçekleştirdiği ünlü projeleri ve yapılarıyla tanınan mimar Zaha Hadid,  geçtiğimiz günlerde ABD’nin Miami kentinde 65 yaşında hayatını kaybetti. Bu ünlü mimarın zamansız ölümüyle birlikte, birçok projesi yarım kaldı.

Kartal’da kentsel dönüşümü hayata geçirmek için Nisan 2005’te İBB ve Kartal Belediyesi tarafından ortaklaşa bir şehircilik atölyesi kurulmuştu. Bunun üzerine 2006 yılının Mart ayında İMP tarafından Kartal Sanayi Bölgesi’nde Merkezi İş Alanları Planlaması adı altında uluslararası davetli yarışma açıldı.

Aralarında Zaha Hadid, Massimiliano Fuksas gibi star mimarların bulunduğu 10 farklı yabancı mimarlık ofisinin davetli olduğu yarışmanın kazananı Zaha Hadid oldu.

6 yılda 5 kez yürütmeyi durdurma kararı

Kartal Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri “Kartal halkı, Kartal yabancılaştırılacak” diyerek projeye dava açtı. 2011’de İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen planlara daha sonra Mimarlar Odası’nın açtığı davalar ile birlikte 6 yılda 5 kez yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Kartal ve Pendik için geometrik şekillerde oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konulacak ve 2 yaka birbirine bağlanacak projede yeni bir kimlik oluşturarak bunun var olan alana gömülmesi amaçlanıyordu.

Projede neler vardı

İş ve konut kuleleri yer alıyor, 2 bin 500 metrekareden 25 bin metrekare büyüklüğe kadar parseller olacak. Karşılıklı büyük kuleler yapılacak. .

Geometrik şekillerden oluşan değişik mimari parçalar birbiriyle birleşecek. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yer alacak.