Ekonomi
31 Eki 2015 11:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:40

Ünlü bankacı Beyaz'la kamera karşısında hem de 500T'de...

506 proje arasından sıyrılarak EFMA’dan en prestijli inovasyon ödülünü kapan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, reklam filminde de oynadı

Ünlü bankacı Beyaz'la kamera karşısında hem de 500T'de...
"Türkiye’de refah kitlelere yayılmalı” vurgusunu yapan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Türkiye için en önemli çıkış yolu refahın kitlelere yayılmasıyla olur. Bu da ancak sosyal sübvansiyonlarla kitlelere yayılır” dedi. Hakan Ateş, yaş sınırı, gelir gibi belli kriterler oluşturularak yeni evlenenlere daha uzun vadeli, düşük faizli kredi verilebileceği önerisini getirdi.

Önde gelenler geride kaldı
Dünya Gazetesi'nden Ece Ceyhun'un haberine göre,  Geçen sene Amerika’da dünyanın önde gelen bankalarını geride bırakarak BAI’nin ‘Dünyanın En Yenilikçi Bankası’ ödülünü alan DenizBank, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da Avrupa’nın prestijli grubu EFMA’dan ‘Küresel Çaptra İnovasyona Liderlik Eden Kurum’ ödülünü Türkiye’ye getirdi. Ödül töreni sonrasında DÜNYA’nın gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlayan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye için sosyal barışın sağlanması ve refahın kitlelere ulaşmasının değerine işaret etti ve şu açıklamayı yaptı: “Belli bir yaş ve gelir sınırı getirilerek yeni evlenenlere bankalar, aynı Ziraat Bankası’nın sübvansiyonlu tarım kredilerinde olduğu gibi, daha uzun vadeli ve daha düşük faizli kredi verebilmeli. Yuva kuran gençlerin, beyaz ve kahverengi eşya alırken ödemelerini rahatlatabiliriz. Devlet yeni evlenenlerin yüzde 25’e kadar ilk yatırım maliyetini karşılayabilir. Kriterleri iyi belirlenerek taksit yardımı yapılabilir.”

En prestijli ödül
Dünyanın en inovatif bankası seçildi DenizBank, dünyanın 130 ülkesinden 3000’i aşkın banka ve finans kurumunun üye olduğu European Financial Management Association (EFMA) ve yönetim danışmanlığı şirketi Accenture tarafından verilen 2015 yılı İnovasyon Ödülleri’nde en prestijli kategori olan ‘Küresel Çapta İnovasyona Önderlik Eden Kurum’ (Global Innovator) ödülünü aldı. Türkiye’den 12 finansal kurumun, 5 kıta 61 ülkeden 212 finans kurumunun 506 projeyle başvuruda bulunduğu yarışmada birinciliği kapan DenizBank, geçen yılda Amerika’dan Bank Administration Instıtute’den (BAI) ‘Dünyanın En Inovatif Bankası’ ödülünü almıştı.

Teknolojide son nokta
Ödüllerin ardından Türkiye’de ve yakın coğrafyada pek çok bankanın alt yapısının yazılımını yapan iştirakleri Intertech ‘in CEO’su Murat Çelik ve bankanın COO’su Dilek Duman ile bir basın toplantısı düzenleyen Hakan Ateş, teknolojide geldikleri son noktayı anlattı. Son bir yıl içinde bankacılıkta inovasyon adına 2 büyük yarışmadan 2 büyük ödülü aldıklarına işaret eden Ateş, “Biz her sene nilüfer yaprağı gibi katlaya katlaya büyüyoruz” dedi.

EFMA üyelerine yaptığı sunumda dijital cüzdanları Deniz Kabuğu’nu anlatan Hakan Ateş, bu cüzdana sadece para ve kart değil, aile fotoğrafl arından kartvizitlere kadar bir cüzdana giren her şeyi dahil ettiklerini belirtti. Geliştirdikleri iki ürün üzerinde de duran Ateş, bunlardan birinin iç yolsuzlukları anında tespit ettiğini diğerinin ise batığa giden krediyi yakaladığını anlattı.

İç yolsuzluk olmayacak
Ateş, iç yolsuzlukları önlemek içinde bir modül geliştirdiklerini belirterek esprili bir dille “Minorty Report’taki Tom Cruise gibi kötü niyetli hareketleri kaynağında çözüyoruz. Bazıları ‘organize işler’ oluyor ama banka içinde olan herhangi bir kötü niyetli hareket anında yakalanıp Teftiş Kurulu’nun önüne geliyor” diye anlattı. Tüm personelin borçluluk durumunu da yakından izlediklerini vurgulayan Ateş, “Saptadığımız yolsuzlukları da suçüstü yapıyoruz” dedi. Bundan birkaç yıl önce 30 milyon TL’lik bir yolsuzluğu saptayan ve hukuki süreci de sonuçlanan davayı hatırlatan Ateş, “Bu yıl 8 ayda 2 milyon TL’ye düşürdük” ifadesini kullandı.

Gelirler düşük
Toplantının ardından DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Hakan Ateş, Türkiye’de insanların gelirinin düşük olduğunu ve 36 aylık taksit sınırının yeni evliler gibi kabarık bir borç yükünün altına girecekler için ödeme zorluğu yarattığına değindi. Hakan Ateş, yeni bir modül geliştirdiklerini ve ödeme güçlüğü çeken müşterilerini anında tespit ederek gerektiğinde yeniden yapılandırma isteyip istemediklerini de sorduklarını anlattı. Ateş, burada başarı oranlarının da yüzde 60’a ulaştığını belirtti.

Finansmana devam
DenizBank’ın son dönemde başta havalimanı olmak üzere proje finansmanında çok aktif olduğunu hatırlattığımızda da Ateş, belediye ve hastane finansmanlarında da çok aktif olduklarını hatta bazı hastanelerde milyarlarca dolarlık taahhüdün altına imza attıklarını belirterek “Seneye de devam eden otoyol projeleri, özelleştirmeleri var. İştahımız devam edecek” diyerek büyük projelerin finansmanında rol almaya devam edecekleri mesajını verdi.

Buarada Türkiye EFMA tarafından oluşturulan İnovasyon Endeksi’nde son 3 yılda gösterdiği performansla birinci oldu. Endekste en yüksek puanı alan ikinci ülke İtalya olurken üçüncü Polonya.



Yeni reklam filmi

Hakan Ateş ile dijital bankacılık ve internet üzerine sohbet ederken son çektikleri ve kendisinin de oynadığı reklam fi lminin sadece web de izleneceği söyledi. Ateş, uzun yıllardan beri marka yüzleri olan Beyazıt Öztürk ile artık anlaşmalarının sonlandığını ve son reklam fi lmini de farklı bir konseptte çektiklerini anlattı. Reklamı, İstanbul’un en uzun hatlı otobüslerinden biri olan Tuzla-Cevizlibağ arasında 240 dakikalık gidiş-dönüş sefer süresi olan halk arasında üzerinde güneş batmayan otobüs’ olarak bilinen 500T’de çektiklerini belirten Ateş, Beyazıt Öztürk’ün otobüs kaptanı, kendisinin kaptan üniforması giyerek yolcuların bankacılık işlemlerini elindeki tabletten anında gerçekleştirdiği bir film çektiklerini söyledi. Ateş, tüm personele her türlü bankacılık hizmetini anında verebilecekleri tabletler dağıttıklarını da anlattı. Sberbank Grubu’nun CEO’su Herman Gref’in DenizBank’ın inovasyondaki başarısını anlatırken ‘Türkiye’deki bankamız Rusya’daki bankamıza göre bir adım ileride’ ifadelerini kullandığını söyleyen Hakan Ateş’e ödülün ardından Sberbank Grubu’ndan tebrik mesajı yağdı.