Ekonomi
17 Mar 2015 08:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:28

Unculardan 'Karatay' atağı

Akademik tartışmaların kıskacında kalan un sektörü çareyi Ar-Ge ve tanıtımda arayacak.

Unculardan 'Karatay' atağı
Dünyaca ünlü profesörleri Türkiye'ye getiren sektör, unun sağlıklı olduğuna vurgu yapıp, ortak Ar-Ge merkezi kuracak
Son iki yıldır dünyanın en büyük üreticisi konumuna yükselen Türkiye un sanayicileri, yeni dönemde Ar-Ge ve tanıtıma odaklanma kararı aldı. Başta beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay olmak üzere bazı akademisyenlerin 'undan uzak durun' çağrılarına karşı birleşen sektör, dünyaca ünlü yabancı profesörlerle proje bazlı çalışmalar başlattı. Unun binlerce yıldır sağlık kaynağı olduğunu iddia eden sanayiciler yakın zamanda ortak bir Ar-Ge merkezini de hayata geçirecek.

ANTALYA'DA BULUŞTULAR
Türkiye'nin önde gelen un sanayicileri bu hedef kapsamında geçen hafta dev bir buluşmaya imza attı. ABD'den Rusya'ya kadar birçok global oyuncunun da katıldığı TUSAF 11. Uluslararası Kongre ve Sergisi 'Buğday ve Sağlık' konseptinde Antalya'da gerçekleşti. Organizasyonda sektörün yeni yol haritası çizildi.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Karalama kampanyaları nedeniyle bıçağın kemiğe dayandığını söyleyen Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen "Maalesef bazıları ekmek düşmanlığını ekmek kapısı yapıp TV programlarında gündem oluşturmaya devam ediyorlar. TUSAF olarak ekmek karalama politikalarına karşı ciddi bir karşı atak başlatıyoruz. Bu alanda dünyanın en iyi akademisyenlerinden oluşan bir kadro Antalya'da buluştu. Unun faydalarını ve un gerçeğini bilimsel verilerle ortaya koyacağız. Bu süreçte mesleki eğitime de ayrı önem veriyoruz. Gaziantep Üniversitesi, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek okulu "Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi "programında gençlerimiz eğitim alıyor. Bu konuda, un sanayicilerimizden ve sektör paydaşlarımızdan ricamız bu programlara ve yetişen öğrencilere ilgilerini ve desteklerini sürdürmeleri" dedi

100 ÜLKEYE İHRACAT
Un sanayisinde son 6 yıldır ön plana çıkan Türkiye, küresel gelişmeleri ve iç piyasadaki istikrarı fırsata çevirerek dünya un ticaretinin zirvesine yerleşti. Yıllık 10 milyon tonluk küresel pazarın 2.2 milyon tonunu tek başına üretmeyi başaran Türk firmaları 100'ü aşkın ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor.

Girişimciden pamuklu araba
Girişimcilik son yıllarda Türkiye'nin yükselen trendlerinden biri oldu. Bu alanda ümit vaat eden yeni bir girişim de Pamuklu Arabam. Uzun yıllar tekstil sektöründe farklı alanlarda faaliyetlerini sürdüren E2 Tekstil'in sahibi Esma Akalın tarafından hayata geçirilen girişim kısa zamanda başarıya ulaştı. Tamamen pamuklu kumaşlardan, bebeklere uygun kalite standartlarında üretilmiş mama sandalyesi minderi ve kılıflı bebek arabası minderi, alt açma minderi gibi bebek ürünleri pamukluarabam.com web sitesi üzerinden satışa sunuluyor.

İcadın merkezi Bursa oldu
Türk ekonomisinin ihracatta, istihdamda, üretimde lider iki sektörü güçlerini inovasyon için birleştirdi. Otomotiv ve tekstil endüstrileri için eş zamanlı yarışacak projeler, Ar-Ge ve inovasyon ateşini Bursa'dan yükseltecek. Ekonomi Bakanlığı'nın destekleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) koordinasyonu ve BTSO ortaklığıyla bu yıl düzenlenecek olan 'Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. OİB Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması' ile "7. UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı" ve "5. Türkiye Evtekstili Tasarım Yarışması" finalleri 27-29 Mayıs 2015 tarihlerinde Bursa Merinos Kültür Merkezi'nde organize edilecek.