Konut Haberleri
05 Haz 2017 15:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:13

Ümraniye metrosu ne zaman açılacak?

Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunun ne zaman açılacağı merak konusu. Test sürüşleri devam ederken dev projenin 30 Ağustos'ta açılması planlanıyor.

Ümraniye metrosu ne zaman açılacak?
Test sürüşlerinin başladığı Üsküdar-Sancaktepe metrosunun Ümraniye’ye kadar olan kısmının mayıs ayında açılacağı söylenmişti. Ancak bir çok istasyonda henüz çalışmalar tamamlanmadı. Süreç uzadı.

Üsküdar-Sancaktepe metrosunda son durum!

Üsküdar-Sancaktepe metrosunun 30 Ağustos’ta açılması planlanıyor. Projenin bu süreçte tamamlanması konusunda herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Ancak erken açılacağı söylenen Ümraniye metrosunda durum aynı değil. Projede yer alan bir çok istasyonda çalışmalar henüz tamamlanmadı.



Üsküdar metro istasyonu hazır

Projenin ilk durağı olacak olan Üsküdar metro istasyonunda mimari, elektromekanik ve istasyon üzeri peyzaj çalışmaları tamamlandı. Test ve devreye alma çalışmaları ise devam ediyor. Zaten test sürüşlerinin başladığı güzergahta basın mensuplarına Üsküdar metro istasyonu gezdirilmişti.



Projedeki 3 istasyon henüz hazır değil

Üsküdar-Sancaktepe metrosunun Ümraniye’ye kadar olan kısmında Üsküdar ve Ümraniye dahil toplam 7 istasyon bulunuyor. Bu istasyonlardan Bağlarbaşı, Altunizade ve Kısıklı’da henüz fiziki çalışmalar sürüyor. Fiziki çalışmaların ardından da elektromekanik, peyzaj ve test aşamalarının geçilmesi gerekiyor. Metronun Ümraniye’ye kadar olan kısmının açılamamasının temel nedeni olarak bu 3 istasyondaki çalışmalar gösteriliyor. Uzmanlar çalışmaların 1 ay daha sürebileceğini söylüyor. Güzergahın en çok kullanılacak istasyonları arasında yer alacak bu 3 istasyon tamamlanmadan metronun Ümraniye’ye kadar açılması ihtimal dahilinde görünmüyor.



Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi 563 milyon euroluk teklif ile Doğuş Grubu kazanmıştı. 6 Haziran 2012’de metronun temelinin atılmasının ardından, metronun 2015’te açılması planlanıyordu ancak metronun tamamlanması çeşitli nedenlerle gecikti. Bu gecikme kur farkını da ortaya çıkarınca metro planlanandan daha pahalıya mal oldu.



Üsküdar Çekmeköy metrosunun güzergahı nerelerden geçecek?

Toplam 20 kilometre uzunluğa sahip olan Üsküdar Çekmeköy Metrosu, 16 istasyondan oluşuyor.

Bu istasyonlar;

*Üsküdar

*Fıstıkağacı

*Bağlarbaşı

*Altunizade

*Kısıklı

*Bulgurlu

*Ümraniye

*Çarşı

*Yamanevler

*Çakmak

*Ihlamurkuyu

*Altınşehir

*İmam Hatip Lisesi

*Dudullu

*Necip Fazıl

*Çekmeköy-Sancaktepe

Üsküdar- Çekmeköy metrosunun kapasitesi ne olacak?

Projeyle tek yönde saatte 65 bin yolcu taşınması hedefleniyor. metro hattını günde yaklaşık 1.5 milyon yolcunun kullanması planlanıyor.

Hangi hatlarla bağlantılı olacak?

Üsküdar Ümraniye Çekmeköy Sancaktepe metro hattıyla bağlantılı olacak ulaşım sistemleri de şöyle;

Üsküdar İstasyonu’nda Marmaray hattıyla Avrupa Yakası’na, Altunizade İstasyonu’nda yapımı planlanan teleferik hattı ve mevcut metrobüs hattına, Çarşı İstasyonu’nda Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattına, Dudullu istasyonunda ise Dudullu-Bostancı metro hattıyla bağlantı sağlanmış olacak. Ayrıca Çekmeköy istasyonu sonrasında hat Sultanbeyli’ye uzatılacak.

Üsküdar-Çekmeköy metrosu ne zaman bitecek?

Üsküdar-Sancaktepe metrosunun 30 Ağustos’a yetiştirilmesi planlanıyor.