Konut Haberleri
14 Eki 2014 07:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:59

Ülker’in Godiva’sı İngiltere’yi karıştırdı

Lady Godiva, bir İngiliz halk kahramanı. Godiva markası ise Yıldız Holding’in satın aldığı dünyaca ünlü Belçika çikolatası. Godiva şirketi, Lady Godiva isimli bir İngiliz barına telif hakkı ihlali uyarısı yapınca İngiltere’de tartışma başladı.

Ülker’in Godiva’sı İngiltere’yi karıştırdı
Ülker markasını da bünyesinde barındıran Yıldız Holding’in sahibi olduğu lüks çikolata markası ‘Godiva’ İngiltere’yi karıştırdı. Bilindiği gibi Belçika merkezli Godiva çikolatasına ismini veren Lady Godiva (Godiva Hanım), İngiliz folklorunun önemli bir figürü...
11. yüzyılda geçen hikâyeye göre, İngiltere’de Coventry kentini yöneten Kont Leofric, halka ağır vergiler yükler. Eşi Lady Godiva ise yoksul ahalinin bu yükü kaldıramadığını görür ve eşinden vergileri düşürmesini talep eder.

Lady Godiva’nın ısrarından sıkılan Leofric, eğer eşi atının üzerinde çırılçıplak kenti baştan başa dolaşırsa vergiyi hafifletme sözü verir. Leofric, mazbut Lady Godiva’nın buna kalkışamayacağını düşünür. Ancak Godiva vücudunu sadece uzun saçları örter biçimde şehri boydan boya dolaşır. Coventry halkı da Godiva’nın gösterdiği cesarete saygı duyarak evlerine çekilir, kepenkleri kapatır, Godiva’yı izlemez.

Ülker satın aldı
Sonuç olarak Coventry halkı ağır vergilerden kurtulur.
Godiva çikolatalarını 1926’da yapan Joseph Draps, zamana meydan okuyan değerleri ve cesareti simgelediğini düşündüğü bu adı marka olarak seçer. Bilindiği üzere Murat Ülker’in patronu olduğu Yıldız Holding Godiva’yı 2007 yılında 850 milyon dolar satın aldı.
Şimdi ise İngiltere’de ‘kahraman isminden marka olur mu?’ tartışması başladı.  

Kahramandan marka olur mu?

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, bir süre önce Godiva firmasını temsil eden avukatlar İsviçre’nin Cenevre kentinde 7 yıldır faaliyet gösteren ‘The Lady Godiva’ adlı bir bara telif haklarını çiğnediği gerekçesiyle bir uyarı mektubu yolladı. Avukatlar Godiva isminin ve at üzerindeki çıplak kadın logosunun çikolata markasına ait olduğunu hatırlattı. 
Martin Delgado imzalı haberde, İsviçre’deki barın İngiliz sahibi Glen Simons’a isim değişikliği için 90 gün süre verildiği bilgisi de yer aldı. Gazete, İngiltere’de tarihi bir karakterin marka hakkının yabancı bir şirkette olmasının şaşkınlığının yaşandığını yazdı. 

Lady Godiva hikâyesinin geçtiği şehrin derneği olan Coventry Society’nin Başkan Yardımcısı Colin Walker, “Bu durum absürd. Tarihi figürlerin isminin ticari olarak kullanılmasına izin verilmemeli. Belçikalılar (Godiva markası) aynı şeyi Coventry’de yapmaya kalkarsa, öfkeli protestolar olur. Biz Lady Godiva ile gurur duyuyoruz. Tüm dünya onu tanıyor ve seviyor” dedi.

‘Godiva kafelerimiz var, kafalar karışmamalı’

Konuyu haberleştiren bir diğer gazete olan Coventry Telegraph ise Godiva’nın Pazarlama Müdürü Adele Santarelli’nin şu açıklamasına yer verdi:
“Godiva dünyanın en bilinen markalarından. Eşsiz bir ünü, geçmişi ve ismi var. Çikolatalarımız ve onları satan mağazalarımızın yanı sıra, giderek artan sayıda Godiva kafelerimiz var. Godiva ismini kullanan ve bizimle ilgisi olmayan yiyecek içecek yerlerinin müşterilerimizin kafasını karıştırmamasını sağlamak bizim için önemli.”