Güncel
07 Eki 2020 08:37 Son Güncelleme: 07 Eki 2020 10:26

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı yapılar için yeni deprem kriterleri

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı yapalar için yeni deprem kriterleri belirlendi. Kriterler, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yapılarda yeni deprem kriterleri 2021 yılında uygulamaya girecek.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı yapılar için yeni deprem kriterleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yapılarda 2021 yılında uygulamaya girecek olan yeni deprem kriterleri Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yapıların yeni deprem kriterleri belli oldu. Bakanlığa bağlı tüm yapılarda önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak yeni esasları ilan edildi.

Resmi Gazete'de bu kapsamda 5 ayrı yönetmelik birden yayımlandı.  06 Ekim 2020 Tarihli ve 31266 Sayılı Resmi Gazete 1. Mükerrer Sayısında Yer Alan 5 Düzenleme şöyle:

* Türkiye Hava Meydanı Yapıları Deprem Yönetmeliği

* Türkiye Karayolları ve Demiryolları Tünelleri ile Diğer Zemin Yapıları Deprem Yönetmeliği

* Türkiye Kıyı ve Liman Yapıları Deprem Yönetmeliği

* Türkiye Köprü Deprem Yönetmeliği

* Türkiye Yalıtımlı ve Sönümleyicili Köprü ve Viyadükler Deprem Yönetmeliği

2021 yılında uygulamaya girecek

Bakanlığın yapılarında uygulanacak olan yeni deprem kritilerilerinin amacına ilişkin bilgi verildi. İlgili deprem yönetmeliklerinde düzenlemenin amacına dair şöyle denildi:

 "Bu Yönetmeliğin amacı; yeniden yapılacak tüm tünel tipi uzun yeraltı yapıların ve yeraltında tamamen gömülü olarak bulunan yapıların deprem davranış hesapları, depreme karşı tasarımları, deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirme tasarımı için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir."

6 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan düzenlemeye maddeler 2021 yılının aynı döneminde uygulamaya girecek.