Konut Haberleri
05 Eki 2017 08:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:28

Türkler Yunanistan'da konut almak için sıraya girdi

Yunanistan, 250 bin euroluk gayrimenkul yatırımı yapan yabancılara 5 yıl boyunca ikamet izni sağlıyor. Türkler bu listede 3. sırada yer alıyor. En çok ikamet başvurusunda bulunanlar ise Çinliler olarak kayıtlara geçti.

Türkler Yunanistan'da konut almak için sıraya girdi
Ülkeler, yatırım yapan yabancılara vatandaşlık verme konusunda yarışa girdi. İstatistiklere göre ise en fazla talep komşu ülke Yunanistan'a. 

Türkler, Yunanistan’ın ‘altın vize’ (5 yıllık oturma izni) uygulamasından yararlanan yabancı vatandaşlar listesinde 3’üncü sırada yer alıyor.

5 yıllık ikamet izni

2014 yılından bu yana, Yunanistan’da en az 250 bin euroluk gayrimenkul satın almaları şartıyla kişilere ve ailelerine 5 yıllık ikâmet izni sağlayan uygulamadan yararlanan yabancı vatandaşların toplam sayısı 4 bin193 olarak belirlendi.

Altın vizeli Atina

Yunanistan’da en çok ‘altın vize’ alanlar Çinliler. Geçen 3.5 yılda 797 Çin vatandaşı, önce oturma izni şartlarından gayrimenkul satın aldı, ardından da kendileri ve aileleri için vize başvurusu yaptı.

Rusya vatandaşları listede ikinci sırada. Ruslar 359 gayrimenkul satın aldı, Yunan hükümeti 802 Rus vatandaşının ‘altın vize’ işlemlerini tamamladı.

Yunanistan’dan ‘altın vize’ alan Türkiye vatandaşlarının toplam sayısı ise 317. Ülkede gayrimenkul satın alan 137 Türkiye vatandaşı aileleri ile birlikte ‘altın vize’ başvurusunda bulunarak bu uygulamadan yararlandı.

Listede Türkiye vatandaşlarını Lübnan (223 kişi), Mısır (217 kişi) Irak (214 kişi) Ukrayna (154 kişi), Suriye (141 kişi), ABD (127 kişi) ve Ürdün (101 kişi) takip ediyor.

Kimler yararlanabiliyor?

Gayrimenkul sahibi olan üçüncü ülke vatandaşlarının anne ve babaları, evli olmaları durumunda eşleri ve 21 yaşından küçük çocukları ‘altın vize’ uygulamasından yararlanıyor. Mülk tapusu üzerinde olduğu müddetçe üçüncü ülke vatandaşının ikâmet izni yenileniyor. ‘Altın vize’ alanlara Yunanistan giriş yapmaları ya da aldıkları gayrimenkulde yaşamaları şartı koşulmuyor.

Yunanistan’dan ‘altın vize’ aldıktan sonra bu ülkede sürekli yaşamaya başlayan Türkiye vatandaşı neredeyse hiç yok. 15 Temmuz’dan sonra başvurularda önemli bir artış da bulunmuyor.

Kiraya veren de var...

Mülk edinmek için çoğunlukla başkent Atina’yı tercih eden Türkler, satın aldıkları daireyi ya kiraya veriyorlar ya da hafta sonları, bayram ve yaz tatilleri için kullanıyorlar. Yılın diğer bölümünde ise ‘airbnb’ gibi yollarla kiralayarak, dairelerinin masraflarını karşılıyorlar. Türkler Atina’da daha çok şehir merkezinde Kolonaki, Mets, Pangrati ile sahil semtleri Paleon Faliron, Glifada ve Vuliagmeni’yi tercih ediyorlar. Atina’yı Selanik ve adalar takip ediyor. Türkler, genellikle 250-400 bin Euro arasındaki evleri tercih ediyor. ‘Altın vize’ alanlar çoğunlukta işadamları, serbest meslek sahipleri ve emekliler.