Konut Haberleri
20 Eyl 2017 10:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:26

Türkiye'nin yarısını yok edeceğiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, kentsel dönüşüm kapsamında 7,5 milyon yapının yenileneceğini açıkladı. Özhaseki, "Türkiye'nin yarısını yok edeceğiz ama yerine koyacaklarımız 100-200 sene yıkılmayacak" dedi.

Türkiye'nin yarısını yok edeceğiz!
Kentsel dönüşümün uygulamaya koyulduğu 2012 yılından beri yaklaşık 1 milyon 100 bin yapı yenilenirken hedefte 7,5 milyon bağımsız birim daha var. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,
söz konusu yapıların 15 sene içerisinde dönüştürüleceğini kaydetti. 
 
Özhaseki, İller Bankasınca (İLBANK) düzenlenen Mahalle Tasarımı Fikir Yarışması'nın bir otelde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

7,5 MİLYON YAPI RİSKLİ
 
"Yeniden bir inşa faaliyetine girişmeliyiz diye düşünüyoruz. Bunun için de müthiş gayretlerimiz, çalışmalarımız var. En azından önümüzdeki bu deprem riskini bir fırsata dönüştürebiliriz. Büyük hazırlıklar yaptık, kanun taslaklarımız hazır, inşallah Meclise getireceğiz. Onlar çıktığı zaman çok hızlı bir şekilde yeniden inşa faaliyetine başlayacağız. Sağlıksız şehirlere sahibiz derken neyi kastederek söylüyorum bunu? Bugün 20 milyon civarında ülkemizde bağımsız birim olarak yapı stoğu var. 1999 sonrası yönetmeliklere göre yapılan o yapıların büyük bir çoğunluğunu sağlam kabul ediyoruz. Öncesinde yapılan yapı stoğunun miktarı 15 milyon civarında. Yani 30'lu, 40'lı, 50'li, 60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılanları kastediyorum. Bunların da en az yarısı risk taşıyor. 7,5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi ve dönüşmesi lazım."

MAHALLE KONSEPTİNE İHTİYAÇ VAR
 
Sağlıklı, akıllı, yeşil binalar ile sosyal donatı alanlarının hepsinin yeni baştan dizayn edileceği bir dönemin başladığını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:
 
"Şimdiki şikayetçi olduğumuz yapıları 5-10 sene içerisinde yıkarız Allah'ın izniyle. 15 senelik bir hedef belirledik. 15 senede yıkacağız bunları. Türkiye'nin neredeyse yarısını yok edeceğiz ama yerine koyacaklarımız var ya 100-200 sene bir daha yıkılmayacak. O zaman bizim sizlerden gelecek aydınlık fikirlere ihtiyacımız var. Düşündüğünüz mahalle konseptine ihtiyacımız var. Nasıl bir mahallede yaşamak istiyorsak öyle mahalleler oluşturmalıyız. Bu anlamda 111 grup yarışmaya katılmışlar tebrik ediyoruz, çok teşekkür ediyoruz."