İhaleler
23 Mayıs 2014 15:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:05

Türkiye’nin en büyüğünün sahibi belli oldu

Bin 291 yatı denizde, 220 yatı ise karada barındırabilen Fenerbahçe Kalamış yat limanı ihalesini Koç Grubu’nun sahibi olduğu Setur 664 milyon dolarla kazandı

Türkiye’nin en büyüğünün sahibi belli oldu
Bin 291 yatı denizde, 220 yatı ise karada barındırabilen Kalamış yat limanı ihalesi bugün saat 15:00'da başladı. İhaleye 7 firma ve ortaklık teklif verdi ve nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı.

Teklif sahipleri arasında yatın işletmecisi Koç Grubu'na bağlı Setur ile işadamı Ali Ağaoğlu'nun şirketi de bulunuyordu.

Kıran kırana geçen pazarlık görüşmelerini yatın işletmecisi Koç Grubu 664 milyon dolarla kazandı.

İhalede elemesiz turda en yüksek teklif 376 Milyon Dolar olarak belirlendi. İlk turda Akın Holding-Edip İplik elendi. En yüksek teklif 424 Milyon Dolara çıktı. İkinci turda Taş Yapı İnşaatta elendi. En yüksek teklif 469 Milyon Dolara çıktı. 

Açık artırma turunda 600 milyon dolara kadar korkusuzca çıkan Ali Ağaoğlu ise 605 milyon dolarda ihaleden çekildi.

Söz konusu limanı 15 yıldır Koç Grubu işletiyor. Bugün düzenlenen ihale için geçici teminat bedeli 10 milyon dolar olarak belirlenmişti.

Kalamış Yat Limanı ihalesini kazanan şirket 30 yıl boyunca alanın işletme hakkını elinde tutacak. Kalamış Yat Limanı için çok büyük şirketler de ihale masasında ter dökecek. Koç Grubu, Akın Holding ve Ağaoğlu Grubu bünyesindeki firmalar, teklif sahibi şirket ve ortaklıklar arasında. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı bin 291 yatı denizde 220 yatı ise karada bağlayabilme kapasitesine sahip.

İŞTE İHALEYE KATILAN ŞİRKETLER

Akın Holding A.Ş.- Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu
Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Sanayi Ticaret A.Ş.
Dati Yatırım Holding A.Ş.
Tepe-Kaya Ortak Girişim Grubu
Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. (Setur)
Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. (Ağaoğlu) –Yılport Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu