İnşaat
11 Eki 2020 15:58 Son Güncelleme: 11 Eki 2020 15:59

Türkiye'nin 20 yıllık DASK geçmişinde gelinen nokta nasıl?

Türkiye'nin 20 yıllık DASK geçmişinde gelinen nokta nasıl? 17 Ağustos 1999 depremi sonrası konutlarda uygulanan zorunlu deprem sigortasında son durum değerlendirmesi düşündürücü.

Türkiye'nin 20 yıllık DASK geçmişinde gelinen nokta nasıl?

Sigorta Haftası nedeniyle DASK tarafından yapılan açıklama Türkiye'nin bu konudaki 20 yıllık yolculuğunu net olarak ortaya koydu. Türkiye genelinde DASK'lılık oranı yüzde 56'ya ulaştı. Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 10 milyona yaklaştı. 

HER İKİ KONUTTAN BİRİ

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, DASK’ın kuruluşundan bu yana sigortalılık oranlarının yükselmesi için pek çok çalışma yaptığını belirtti. Güler, yürütülen bu çalışmalar sonucunda bugün Türkiye’deki her iki konuttan biri Zorunlu Deprem Sigortası güvencesi altına alındığını vurguladı. 

440 MİLYON TL ÖDEME

Mete Güler, 20 yılda depremlerin neden olduğu maddi hasarlar için konut sahiplerine 440 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi. Güler şöyle devam etti: "Bu ödemenin 220 milyon TL’sini Elazığ’da yaşanan son depremde gerçekleştirdik. Yüzde 56 sigortalılık oranına ulaşarak yolun yarısını geride bırakmaktan mutluluk duymakla birlikte, daha gidecek yolumuz olduğunun da farkındayız. Türkiye’de deprem güvencesiz konut bırakmama hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. DASK ile kurduğumuz başarılı sistem sayesinde yurt içi ve yurt dışı reasürans destekleri de alarak, bugün 25 milyar TL’ye ulaşan toplam hasar ödeme gücümüzle depremlerin neden olduğu maddi hasarın yönetimi açısından ülkemize önemli bir avantaj sağlıyoruz.” 

MARMARA BÖLGESİ İLK SIRADA

Bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken, sigortalılık oranları Ege Bölgesinde yüzde 54, İç Anadolu’da yüzde 52, Akdeniz ve Doğu Anadolu’da yüzde 48, Karadeniz’de yüzde 45 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 44 düzeyinde seyrediyor.

Zorunlu Deprem Sigortalılık oranı en yüksek iller arasında özellikle deprem geçirmiş iller yer alıyor. Sigortalılık oranı Bolu, Tekirdağ, Yalova ve Sakarya’da yüzde 80’in üzerinde seyrediyor.

Ocak 2020’de yaşanan Elazığ depreminin ardından Elazığ’daki sigortalılık oranı yüzde 35’ten yüzde 50’ye ve Malatya’da sigortalılık oranı yüzde 38’den yüzde 50’ye yükseldiği görülüyor.