Konut Haberleri
09 Eki 2014 08:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:58

Türkiye’deki iş ortamı popülerlikte sınıfta kaldı

Amerikan danışmanlık şirketi Boston Consulting Group ve The Network, 189 ülkeden 200 bin kişinin katıldığı bir iş araştırması yaptı.

Türkiye’deki iş ortamı popülerlikte sınıfta kaldı
Türkiye’den de 8 bin 627 kişi katıldığı araştırmaya göre hemen hemen tüm ülkelerin çalışanları başka bir ülkede çalışmaya sıcak bakıyor. Dünya genelinde ankete katılanların yüzde 64’ü iş için başka bir ülkeye gidebileceğini söyledi. Kişisel ve profesyonel deneyim yurtdışına gitmek için ana neden. İş açısından ise ülke değiştirmenin ana sebebi takdir edilme beklentisi.

Araştırma dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisini ve Avrupa Birliği’ni bir araya getiren G20 ülkelerindeki çalışanlara özel bir ilgi gösterildi. G20 içinde Türkler çalışmak için taşınabilecekleri ülkeleri sırasıyla Almanya, ABD, Fransa, İtalya, Kanada, İngiltere, Avustralya, Japonya, Rusya, Brezilya, Kore, Arjantin, Çin, Suudi arabistan, Güney Afrika, Meksika, Hindistan ve Endonezya olarak sıraladı.

Sondan üçüncüyüz
G20 ülkeleri
içinde sadece Türkler, Çinliler, Endonezyalılar ve İtalyanlar ABD’yi çalışmak için ikinci sıraya koydu. Ruslar için ise Amerika, Almanya ve İngiltere’nin ardından 3. tercih... 
G20 ülkeleri vatandaşları arasında Türkiye çalışmak için pek popüler değil. Türkiye’ye çalışmak için gidebileceğini söyleyenler arasında 12’nci sırayla en üste Endonezyalılar, Ruslar, İngilizler koyuyor. Türkiye; Güney Afrikalılar, Almanlar ve Brezilyalılar için 13’üncü, Çinli ve İtalyanlar için 14’üncü, Arjantinliler ve Kanadalılar için 15’inci, Amerikalı ve Fransızlar için 16’ncı, Meksikalı ve Hintliler için 17’nci tercih...
G20’nin tamamı içinde Türkiye, Endonezya ve Hindistan’ın ardından sondan üçüncü tercih oldu.  

En çok Amerika tercih ediliyor
Dünyada en çok çalışılmak istenen ülkeler yüzde 42 ile ABD, yüzde 37 ile İngiltere, yüzde 35 lie Kanada, yüzde 33 ile Almanya ve yüzde 29 ile İsviçre... Londra ise çalışmak için en popüler şehir. Londra’yı New York, Paris, Sidney ve Madrid izliyor. Araştırmada görüşüne başvurulan 45 yaşındaki Ali Aslan Gümüş, Brüksel’de çalıştıktan sonra ülkesi Türkiye’ye döndüğünü söyledi. Gümüş, “Bu ülkede genç birine ‘İngiltere’de nerede çalışmak istersin?’ diye sorarsanız, ‘Liverpool ya da Manchester’ demez. Herkes Londra diyecektir. Çünkü Türk nüfusu orada ve kültürler uyumlu” yorumunu yaptı. Bu arada Avrupa’da Fransız ve Hollandalıların en hareketli işgücü olduğu belirlendi.