Konut Haberleri
26 Oca 2012 09:11 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:23

Türkiye'de İstihdam ve İşsizliğin Önlenmesi

Türkiye'de İstihdam ve İşsizliğin Önlenmesi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) "Türkiye'de İstihdam ve İşsizliğin Önlenmesi'' isimli bir rapor hazırladı. Raporda ekonomik politikaların ve işsizlikle mücadele ve istihdam yaratma politikalarının bir bütün olarak ele alınarak geniş kapsamlı olması gerektiği vurgulandı. İstihdam artışının sadece büyüme ile gerçekleşmeyeceği belirtilen raporda, ekonomik büyüme hedefinin istihdam odaklı hale getirilmesi gerektiği söylendi.
 
Türk-İş, Ulusal İstihdam Stratejisi'nin derhal oluşturulması gerektiğini ve istihdam sorununu çözmek için bu stratejiler odağında hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 
İnsana öncelik veren ekonomik ve sosyal politikalar izlenmeli diyen Türk-iş, bu politikaların gelişmesinin demokratik planlama ile olacağını iddia etti. Bölgesel ve yerel sektörlerin birbirleriyle bağlantılarının kurulması, kamu sektörünün yönlendirilmesi, özel sektörün ise özendirilmesi gerektiği belirtilen raporda, orta ve uzun vade hedefler ile uyumluluk gösteren ekonomik kararlar alınarak büyüme oranlarında kararlılık sağlanması gerektiği ifade edildi. Türk-İş, Türkiye'de son yıllarda ekonomikkaynaklarınspekülatif kullanıldığını söyledi ve bunları önleyecek altyapının geliştirilmesi gerekir dedi.
 
Nüfus artış hızı düşürülmeli, Kamu gelirleri arttırılmalı
 
İstihdam ve işsizlik sorunun çözümünde nüfus artış hızını önemli bir faktör olarak niteleyen raporda, nüfus artış hızını düşürmek için ciddi bir çalışma başlatılması gerektiği belirtildi. Nüfus artış hızını düşürmek için yapılması gereken çalışmanın şekilsel kalmaması gerektiğini yol gösterici ve eğitici olması gerektiğini belirten Türk-İş, hızlı nüfus artışına göre zayıf gelişen ekonomik büyümenin işsizlik konusunda sorun olduğu vurgulandı.Kamu gelirlerinin arttırılarak yapılacak harcamaların verimliliğinin arttırılması gerektiğini söyleyen Türk-İş, kaynakların yatırımlara ve üretim alanlarına yönelmesinin gerekli olduğunu söyledi. Sanayi üretiminde ara malı üretiminin teşvik edilmesi gerekir diyen rapor, nihai ürünün yerli katma değer oranını arttıracak teşvik politikaları uygulanması gerektiğini belirtti.
 
Türk-İş tarafından önerilen diğer yöntemlerden bazıları şöyle sıralanmakta :
 
-Gelişme potansiyeli olan kentlerde ve bölgelerde tarıma dayalı sanayiler, küçük ve orta boy işletmelere dayalı istihdam yaratan ileri teknolojiler kullanılmalı, verimli geleneksel sanayi sektörleri teşvik edilmelidir.
-İş gücü piyasasının bilinmesi ve sürekli izlenebilir olmasında kilit rol oynayan veri sistemi iyileştirilmelidir.Öncelikle istihdam politikalarının oluşturulabilmesi için iş gücü piyasasının güvenilir, sağlıklı, gerçekçi ve yeterli verilerle donanması gereklidir.
 İşsizliğin gizlenmesine yönelik çabalarla, yöntem değişiklikleri yaparak açık işsizliği gizli işsizliğe dönüştürme şeklindeki uygulamalar, 
sorunun kağıt üzerinde öneminin azalmasından başka bir şey ifade etmemektedir.
-İş gücü piyasasında güvenilir, yeterli ve kapsamlı bir veri tabanı oluşturulmalıdır.
 Bunun için öncelikle, iş gücü piyasası için veri üreten kurumlar arasında kavramlar, tanımlar ve kapsam yönünde standart sağlanmalıdır.
-İŞKUR'un kapasitesi artırılmalı ve AB ülkelerindeki eş kuruluşlara uygun bir personel yapısına ve çağdaş kimliğine kavuşmalı,
iş gücü piyasasında daha etkin ve daha fonksiyonel bir hale gelmelidir.
-Çalışma sürelerinin kısaltılması yeni iş olanaklarının yaratılmasına katkıda bulunacaktır. İş Kanunu'nda yer alan 45 saatlik çalışma süresinin 40 saate indirilmesi ile önemli bir istihdam alanı açılmış olacaktır.Bu amaçla 45 saat olan haftalık çalışma süresi ücretlerde kayıp olmadan 40 saate indirilmelidir.
-Eğitim sistemi, her kademesinde ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde gözden geçirilmelidir. Mesleki ve teknik eğitime ağırlık veren kapsamlı ve kaliteli bir eğitim politikası izlenmelidir. Bu yönde ülke gerçeklerine cevap verecek bir insan gücü planlamasından hareket edilmelidir.
-İş gücü, iş piyasasının ihtiyaçlarına ve gereklerine göre eğitilmeli ve yetiştirilmelidir. Eğitim ve istihdam bütün olarak ele alınmalıdır.
-İstihdam vergisine dönüşen ücretler üzerindeki ilave yükler AB ülkeleri düzeyine düşürülmeli ve fakat bu uygulama ile birlikte vergi dağılımı da daha adil bir yapıya kavuşturulmalıdır.
-Özürlülerin çok azı iş gücü piyasasına katılabilmektedir. Bu olumsuzluğu gidermek amacıyla, uygulanan sosyal politikaların özünü özürlülere yönelik istihdam politikaları oluşturmalı,ayırımcılıktan uzak ve gerektiğinde pozitif ayırımcılık uygulamaları ile özürlülerin iş gücü piyasasında daha fazla yer almaları sağlanmalıdır.
-Yerel ekonomik potansiyellerin harekete geçirileceği, yüksek işsizliğin bulunduğu bölgelerde GAP türü özel istihdam projeleri uygulanmalıdır.