Ekonomi
10 Tem 2015 15:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:55

Türkiye Malezya ile anlaştı

Türkiye ile Malezya arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması kapsamında menşe kurallarının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Türkiye Malezya ile anlaştı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, menşe statüsü kazanılmasına ilişkin yer alan koşullar, taraf ülkelerden birinde kesintisiz olarak yerine getirilecek. Bir taraf ülkeden taraf olmayan bir ülkeye ihraç edilmiş olan menşeli eşyanın, geri gelmesi halinde geri gelen eşyanın, ihraç edilmiş eşya ile aynı olduğu ve söz konusu ülkede bulunma veya ihraç edilme süresi içerisinde, iyi koşullarda muhafaza edilmeleri için gerekli olanların ötesinde herhangi bir işleme tabi tutulmadığı hususları gümrük idarelerini tatmin edecek şekilde ispat edilmediği takdirde menşeli olmadığı kabul edilecek.

Taraf ülkelerden birinde ithal edilecekleri beyan edilen ürünler, menşeli oldukları kabul edilen diğer taraf ülkeden ihraç edilmiş olan ürünlerle aynı olmak zorunda olacak.

Yönetmeliğin hükümlerine aykırı fiiller hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile yürürlükteki ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanacak.

İhracatçı ülkeden ithalatçı ülkeye sevk edilmekte olan ya da ithalatçı ülkedeki antrepolarda geçici depolanan menşeli eşyanın, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte veya bu tarihten sonra ithalatçı ülkeye ithal edilmesi halinde, ithalatçı ülke gümrük idaresine sonradan düzenlenmiş bir menşe belgesinin söz konusu tarihten itibaren 12 ay içerisinde ibraz edilmesi kaydıyla ve ithalatçı ülkenin iç mevzuatı, düzenlemeleri veya idari uygulamalarına tabi olmak suretiyle, eşya tercihli tarife uygulamasından yararlanacak.

Söz konusu yönetmelik 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.