Fuar
16 Ara 2013 16:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:45

Türkiye, Kuveyt’te satış rekoru kırmayı hedefliyor‏

Kuveyt’in en kapsamlı gayrimenkul fuarı ilk kez “Onur Ülke Türkiye” temasıyla 16 Aralık’ta kapılarını açtı.

Türkiye, Kuveyt’te satış rekoru kırmayı hedefliyor‏
INREMA ve AYN Group ortaklığında Kuveyt Expocity firması ile gerçekleştirilen ve 18 Aralık tarihine kadar sürecek 11. Kuveyt Gayrimenkul Fuarı’na, Türkiye’den 19 firma katıldı. Körfez Ülkeleri’nden çok sayıda yatırımcının yer aldığı ve sıcak satışın yapıldığı fuarın, 7 bin kişiyi ağırlaması bekleniyor

Kuveyt’te her yıl iki kez Exkpocity firması tarafından gerçekleştirilen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, 16-17-18 Aralık tarihleri arasında ilk defa “Onur Ülke Türkiye” teması ile hayata geçti. 11.’si düzenlenen fuarda, gayrimenkul işbirlikleri gerçekleştiren INREMA ve Dubai merkezli AYN Group aracılığıyla Türkiye’den de 19 firma katıldı.

Dünya genelinde yıllık 1 trilyon dolarlık gayrimenkul yatırımının 250 milyar dolarını gerçekleştiren Umman, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez Ülkeleri’nden çok sayıda yatırımcıyı ağırlayan fuarı, üç gün boyunca 7 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Kuveyt Türk Büyükelçiliği’nin himayesinde gerçekleşen fuarda stantlarını kuran Türk firmaları, ilk günden sıcak satış yapmaya başladı. Türk firmaları ayrıca, yabancıya mülk satışını sağlayan ‘Mütekabiliyet Yasası’nın avantajlarını yatırımcılarla paylaşma olanağını da yakaladı.

Türkiye’ye yatırımcı çekmek üzere organizasyonlar düzenleyen INREMA’nın Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, “Kişi başına düşen yıllık milli gelirin yaklaşık 67 bin dolar olduğu ve dünya petrol rezervinin yüzde 10’na sahip Kuveyt’te yatırımcılar İngiltere’den sonra en çok Türkiye’den gayrimenkul satın alıyor. Bu sebepten fuarda yer almak istedik. 1500 metrekarelik bir alan sahip ve üç gün boyunca devam edecek fuarda yaklaşık 45 firma yer alıyor. Bunların 19’u Türkiye’den. Fuara Türk firmalarının ilgisi büyük. Satış rekoru kıracaklarına inanıyoruz. Fuarı önümüzdeki yıl Nisan-Mayıs gibi tekrar düzenlemeyi düşünebiliriz” dedi. 

Kuveyt’te yatırım yapmak isteyen bize gelsin
Kuveyt’teki Türk yatırımlarını anlatan Kuveyt Türkiye Büyükelçisi Murat Tamer, Kuveytliler’in Türkleri çok sevdiklerini ve ortak iş yapmaya sıcak baktıklarını söyledi. 3.9 milyarlık Kuveyt nüfusunun sadece 1.2 milyarının Kuveytliler’den oluştuğuna dikkat çeken Tamer, “Kuveytliler Çin, İngiltere gibi ülkelerin yanında yatırım yaptıkları pazarları daha da geliştirmek istiyor. Türkiye’yi çok seviyorlar ve çok olumlu düşüncelere sahipler. 350 bin dolar ve üstü konut yatırımı yapabilecek insanlar Türkiye’ye gidiyor. Özellikle Trabzon ilgi alanlarında. Karadeniz, Yalova, Tekirdağ ve Bursa’dan villalar satın alıyorlar. Mütekabiliyetin çok olumlu etkileri oldu. Türkiye’den konut almak, Kuveytliler için bir prestij meselesi. Çünkü eski Osmanlı’nın başkentinden ev sahibi oluyorlar. Kimisi yatırım için, kimisi de yerleşmek istiyorlar” dedi.

Kuveyt’te 108 bin konut açığı var
Mütekabiliyet sonrası bir yıllık oturma izninin de yürürlüğe girecek olmasıyla Türkiye’ye yatırımların daha da artacağını belirten Tamer, Suriye, Mısır, Lübnan ve Güney Kıbrıs’taki sorunların, Kuveytlileri Türkiye’ye yönlendirdiğini ifade etti. Türk yatırımcıları da Kuveyt’e davet adan Tamer, “Bu iyi değerlendirmemiz gereken bir fırsat. Biz de Büyükelçilik olarak katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu fuar bu anlamda çok önem taşıyor” diye konuştu.

2011 yılında Türkiye’yi ziyaret eden 45 bin Kuveytli varken, 2012’de bu rakamın 67 bine çıktığını ve 2013 yılı sonuna kadar 110 bine ulaşmasının beklendiğini sözlerine ekleyen Murat Tamer, “Ülkede 108 bin konut açığı var. Kuveyt Hükümeti konut açığını bir an önce çözmek istiyor. Bugün konut üretiminde ilk akla gelen Türk müteahhitleri. Türk müteahhitleri buraya davet ediyoruz. Türk firmalarının Kuveyt’te kalıcı olması için ilk önce Kuveytli güvenilir bir ortak bulması gerekiyor. Bu yatırımcının bir mağduriyet yaşamaması için gerekli. Uzun soluklu yatırım yapmak isteyen Türk firmaları, bizlere ve Ticaret Müşavirliğimize başvursun” dedi.

19 Türk firması Kuveyt’te
Türkiye’den Kuveyt Gayrimenkul Fuarı’na sektörün lokomotif firması Emlak Konut GYO’nun yanında, Viatrans, GAP İnşaat, Sarp Group, Teknik Yapı, Demir İnşaat, Tuğra Gayrimenkul, Kamışoğlu Goup, Bodrum Ege Evleri, Cathay, Özkar Özülke, İhlas-Kristal Evleri, Haliç Panorama, Yalova Park, Helis Yapı, Proje Beyaz, AKS Yapı, Keyshead ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) katıldı.