Konut Haberleri
28 Eyl 2017 14:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:27

Türkiye ekonomisi yüzde 5,5 büyüyecek

8. İstanbul Finans Zirvesi'ne katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ekonomisinin yüzde 5,5 oranında büyüyeceğini belirtti. Bakan Ağbal, ayrıca yen dönemlerde istihdam çalışmalarının da devam edeceğinin altını çizdi.

Türkiye ekonomisi yüzde 5,5 büyüyecek
8. İstanbul Finans Zirvesi’ne katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonominin yeni yol haritasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Karamsarlıklar geride kaldı

Bakan Ağbal konuşmada, geçen yıl farklı bir ekonomik ve siyasi konjonktürün olduğunu ama bütün sıkıntıların aşıldığını ve 15 Temmuz darbe sonrası ortaya konan bütün karamsarlıkların geride kaldığını bildirdi.

Ağbal, Türkiye’nin 2009 krizinden hızlı bir şekilde çıktığı gibi 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da ciddi adım ve kararlar alarak bu sorunu aştığını, hatta kriz öncesi dönemden çok daha iyi bir ekonomik dönüşüm ve konjonktüre girdiğini söyledi.

''Sıkıntılara rağmen önemli kararlar aldık''

Bakan Ağbal, iç konjonktürde de hem bugün hem de ileriye dönük olumlu bir görünüm olduğunu ifade etti.

Ekonomiyle ilgili göstergelerin son derece cesaret verici olduğunu vurgulayan Ağbal, “2016’da alçak darbe girişimi sonrasında bütün sıkıntılara rağmen hükümet olarak yatırım, üretim, tüketim, ihracat ve istihdam alanlarıyla ilgili arka arkaya çok önemli kararlar aldık ve paketler açıkladık. Burada maliye politikasını da önemli bir politika aracı olarak kullandık. Bırakın 2017’yi daha 2016’nın son çeyreğinde ekonomi hızlı bir toparlanma gösterdi. 2017’nin ilk yarısında yüzde 5’in üzerine bir büyüme yakaladık." diye konuştu.

Ağbal, bu çerçevede 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 5,5 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, daha iyimser ve yukarıda beklentiler olsa da hükümet olarak ihtiyatlı tahmin ve projeksiyonlar yapmayı tercih ettiklerini söyledi.

Yeni istihdam atakları devam edecek

Ağbal, makro ekonomik istikrarın sürdürülmesi anlamında finansal piyasalarda sağladıkları istikrarın devam etmesi ve finansal piyasaların derinleştirilmesi yönünde yapısal adımları gelecek dönemde de atmaya kararlı olduklarını söyledi.

Cari dengenin çok önemli olduğunun altını çizen Ağbal, “Türkiye aynı gruptaki ülkelere göre cari dengesi daha fazla açık veren bir ülke. Program döneminde cari dengenin de sürdürülebilir ve aşağı yönlü bir patikada olmasını son derece önemsiyoruz.” dedi.

Bakan Ağbal, OVP döneminde beşeri sermaye ve iş gücünün kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kamuda kurumsal kalitenin artırılmasıyla ilgili çok önemli yapısal reform ve düzenlemeleri arka arkaya yapacaklarını bildirdi.