Ekonomi
12 Haz 2017 10:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüdü!

TÜİK, yılın ilk çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla verilerini açıkladı. Rapora göre, piyasa beklentilerin üzerinde artış gösterdi ve Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüdü.

Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüdü!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreği gayri safi yurtiçi hasıla verilerini açıkladı. Gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak , 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı. 

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,2, sanayi sektörü yüzde 5,3, inşaat sektörü yüzde 3,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,7 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 arttı.



Tüketim harcamaları yüzde 5,1 arttı


Büyüme sonrası ilk değerlendirmeler de geldi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Türkiye Ekonomisinin ilk çeyrekte ortaya koyduğu büyüme performansına sadece şapka çıkartılır" derken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Beklentileri aşan büyüme oranı, 2017 geneli için de işaret fişeği" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli ise "Yüzde 5 büyüyeceğiz demiştik,gereksiz ve teknik analizden yoksun not indirimi yapan kuruluşların not artışı yapmalarını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 9,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 2,2 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,6, ithalatı ise yüzde 0,8 arttı.