Konut Haberleri
05 Haz 2017 16:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:13

Türk yatırımcıların yeni rotası Afrika!

Türk yatırımcıların yeni gözdesi Sahra Altı Afrika oldu. İnşaat şirketlerinden beyaz eşya firmalarına kadar birçok yatırımcı burada pazar arayışında.

Türk yatırımcıların yeni rotası Afrika!
Türk yatırımcılar yurtdışında yeni pazar arayışlarına girdi. Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker bugünkü yazısında, inşaat şirketlerinin proje geliştirdiği, Türk yatırımcıların şimdilerde en gözde pazarı Sahra Altı Afrika'dan bahsetti. İşte o yazı...

Türk yatırımcıların şimdilerde en gözde pazarı Sahra Altı Afrika... İnşaat şirketlerinin proje geliştirdiği, beyaz eşya firmalarının satın almalarla büyüdüğü bölgenin yeni oyuncusu ev ve kişisel bakım sektörü... Hayat Kimya bu alanda en göze çarpan şirketler arasında görünüyor. Kıtanın kuzey kesimindeki Mısır ve Cezayir tesisleriyle öne çıkan Hayat Kimya'nın yeni durağı ise Nijerya. Gana ve Kenya'daki ofislerle yerinden yönetim gerçekleştiren firma, Nijerya'da ise önemli bir yatırımı hayata geçiriyor.

Agbara Endüstriyel Bölgesi'nde tamamlanan yatırımın tutarı 100 milyon dolar. Resmi açılışına Nijerya Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo'nun yanı sıra ülkenin Maliye, Ticaret ve Yatırım bakanlarının da katıldığı tesisin kapasitesi yılda 1.3 milyar adet çocuk bezi, 13 bin ton kağıt.

Fabrika, 200 dönüme kuruldu

200 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu tesisin açılışında konuşan şirketin CEO'su Avni Kiğılı, fabrikada 500 kişinin istihdam edileceğini belirtiyor. Tesisin en önemli özelliği ise enerjisinin bir kısmını kendinin karşılaması. Bunun için 14.2 MW gücünde bir santral de tesisin içinde yer alıyor. Fabrikada üretilen ürünler Batı ve Orta Afrika ülkelerine de ihraç edilecek.

1937'de kurulan Hayat Holding, kumaş toptancılığı ile başladığı ticaret hayatına Molped, Molfix, Bebem, Papia, Familia, Teno, Focus, Bingo, Test, Has, Joly ve Evony markalarıyla devam ediyor. 8.6 milyar adetle dünyanın en büyük beşinci bebek bezi üreticisi olan şirket, 2016 yılını 1.4 milyar dolar küresel ciro ile kapattı. Şirketin Rusya başta olmak üzere çevre ülkelerde 14 tesisi ve 8 bin çalışanı bulunuyor.