Ekonomi
20 Mayıs 2015 09:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:42

Türk otomotivinde deprem

İş bırakmalarla sarsılan otomotiv ve yan sanayi şirketlerindeki iş bırakma eylemleri, Metal Sanayicileri Sendikası ile grup sözleşmesini kabul etmedi. Eylemler, yüzde 9.7 yerine, şubatta yüzde 24’e varan zamlar alan 8 şirketin 14 tesisinden kaynaklandı

Türk otomotivinde deprem
Otomotiv sektörünü sarsan metal işçilerinin, sendikadan istifa ve iş bırakma kararında, binlerce işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi kapsamının dışına çıkarak, ayrı sözleşme yapıp yüksek zamlar alan 8 fabrikanın büyük rol oynadığı ortaya çıktı. Renault’da işçilerin yüzde 80’i, Tofaş’ta ise yüzde 20’sinin Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek eylem kararı alınca, daha sonra Coşkunöz ve Mako gibi fabrikaların da eklenmesiyle 7 bine ulaşan istifalarla otomotiv sektöründe üretim planları altüst oldu.

Asıl sebep aldıkları zamlar

Bu tabloyu ortaya çıkaran esas nedenlerden biri 8 fabrikanın toplam 14 tesisinde çalışan yaklaşık 5 bin işçinin Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS), Türk Metal’le yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamından çıkarak, bu yıl şubat ayı içerisinde Birleşik Metal İş çatısı altında imzaladıkları sözleşmelerle yüzde 12 ile yüzde 24 arasında değişen oranlarda zam alması oldu. Oysa MESS ile grup sözleşmesi bu tarihten 3 ay önce imzalanmış, Tofaş, Renault, Coşkunöz, Ford gibi büyük işletmelerdeki işçilerin aldığı zam yüzde 9.7’de kalmıştı. Üstelik MESS’le sözleşme ilk kez 3 yıllık yani 2017’ye kadar imzalanırken, grup dışına çıkan 5 bin işçi yüzde 24’e varan zammı 2 yıllık sözleşmeyle almıştı.