Güncel
06 Oca 2021 14:15 Son Güncelleme: 07 Oca 2021 21:34

Türk müteahhitlerin gözü bu ülkede! 20 bin konut yapılacak...

2021 yılına gireli henüz birkaç gün olmasına rağmen Türk müteahhitleri sektör adına müjdeli bir haber aldı. Yurtdışında başarılı projelere imza atan Türk müteahhitler bu sefer 20 bin konutluk dönüşümün gerçekleştirileceği o ülkeye gözlerini dikti.

Türk müteahhitlerin gözü bu ülkede! 20 bin konut yapılacak...

Türk müteahhitler rotayı yeni bir ülkeye çevirdi. Yurtdışında başarılı projelere imza atan Türk müteahhitler 2021 yılı başında yeni bir fısatla karşı karşıyalar. Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, Endonezya'da 12 milyar dolarlık bir dönüşüm yapılacağını duyurdu. Ülkede ciddi bir konut sıkıntısı yaşandığını beliren Hitay, "Türkiye’den inşaat şirketleri bu projelere katılabilir" dedi. 

Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, Türk müteahhitlerin Endonezya'da konut ihtiyacının karşılanmasında aktif rol alabileceklerini söyledi. 

Handan Sema Ceylan, konuyu bugün Dünya gazetesindeki köşesine taşıdı. Ceylan, bugünkü köşesinde Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay'ın Türk müteahhitlere ilişkin açıklamasını kaleme aldı. 

İşte Handan Sema Ceylan'ın 'Hitay’ın Sumatra ve Java’daki 7 sahası düzenleme bekliyor' başlıklı yazısı...

Türkiye’de dijital girişim fikirleriyle öne çıkan Hitay Holding, Endonezya’da jeotermal enerjide aldığı 7 lisansına ülkenin çıkaracağı regülasyon kararını bekliyor. 7 lisans 1000 megavatlık bir güce işaret ediyor.

Hitay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, 2008-2013 yılları arası Endonezya Cumhuriyeti'nin İstanbul Fahrikonsolosu olarak görev yapmış. Endonezya’nın 2014’te İstanbul Konsolosluğu açılınca fahrikonsolosluğunun devam etmesi için ondan Antalya Fahrikonsolosu olmasını istemişler. Emin Hitay, dört yıl da bu görevi yapmış ve 2018’de görevi bırakmış. Bu süre içinde Endonezya ile güzel yatırımlar için adımlar atan Emin Hitay, COVID-19 salgının hafiflemesinin ardından bu sahalardan enerji üretmek için harekete geçeceklerini söylüyor. Hitay, “Endonezya bir depremler ve volkanlar ülkesi. Jeotermal kaynaklar depremlerin ve volkan faaliyetlerinin olduğu yerlerde zengin oluyor. Orada yaşayan insanlar için bazen çile olsa da Endonezya’yı jeotermal açıdan zengin bir ülke haline getiriyor. Lisansını aldığımız 7 sahadan toplam 1000 megavatın üzerinde güce erişebileceğimizi düşünüyoruz” diyor.

Emin Hitay, aynı zamanda DEİK Yeni Zelanda İş Konseyi Başkanı. Hitay’ın bu uzak diyarda Türk müteahhitler için önemli fırsatlar olduğu yönünde bir tespiti var. Hitay, “İki ülke arasında tarım, teknoloji, yenilenebilir enerji ve altyapı alanlarında önemli iş birlikleri olabilir. Örneğin inşaat sektörü Türkiye için önemli. Yeni Zelanda’da altyapı çalışmaları devam ediyor. Ekonomiyi canlandırmak için 12 milyar dolarlık bir dönüşüme tabi olacaklar. Ülkede ciddi bir konut sıkıntısı var. 20 bin kişi ev bekliyor. Her sene 2 bin 500 kişiye konut sağlanabiliyor. Türkiye’den inşaat şirketleri bu projelere katılabilir” diyor. Hitay, bu ülkenin zor geçen 2020’de tüm dünyaya örnek olacak işler yaptığını da belirtiyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in hem cami saldırısında Müslümanlarla dayanışmasının hem de pandemiyi çok iyi yönetmesinin önemli olduğunu kaydediyor Hitay ve şunları söylüyor: “Ayrıca tarımda Fonterra Kooperatifleri var. Türkiye’ye örnek olacak kooperatifçilik yapıyorlar.”