Ekonomi
10 Ağu 2017 13:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:21

Türk bankacılığı Avrupa'da 13'üncü sırada!

Türkiye Bankalar Birliği'nin analizine göre Türk bankacılık sektörü Avrupa Birliği ülkeleri arasında 13'üncü sıraya yerleşti.

Türk bankacılığı Avrupa'da 13'üncü sırada!
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türk bankacılık sektörünün büyüklüğünü ortaya koyan bir istatistik paylaştı. Buna göre, Türk bankaları AB ülkeleri arasında 13'üncü sırada yer alıyor.

Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, araştırmanın Türkiye'de bankacılık sektörünün, bilanço yapısı, sağlığı ve büyümesi açısından olumlu bir performans sergilediğini belirterek, "AB ülkeleriyle kıyaslandığında, sektörümüz dengeli bir büyüme içinde, bunu destekleyen en önemli gelişme de milli gelir artışı. Büyüme sayesinde AB ile Türkiye arasındaki ölçek farkı azalan bir seyir izliyor, bunun sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz" dedi.

AB ülkeleriyle karşılaştırıldı

"Birliğimiz tarafından hazırlanan rapor, sektör performansını uluslararası karşılaştırmalarla, sayısallaştırarak, sağlıklı bir metodoloji çerçevesinde değerlendiriyor" diyen Aydın, "Türkiye'nin temel ekonomik göstergeleri ve bankacılık sektörünün büyüklüğü düzenleme, ticaret ve finans alanlarında önemli bir entegrasyon sağladığımız AB ülkeleriyle karşılaştırılarak ortaya net bir tablo çıkarılıyor" diyerek sözlerine son verdi.

Kişi başı gelirde 27. sırada

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bakımından, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında 6'ıncı büyük ekonomi, kişi başı gelir yönünden ise 27. sırada olduğu belirtiliyor.

Türkiye bankacılık sektörü, 736 milyar euroluk aktif büyüklüğüyle 13'üncü sırada yer alırken, aktiflerin GSYH'ye oranının ABGOÜ ortalaması düzeyinde olduğu bildirildi. Ayrıca, Türkiye'nin yüzde 67 olan kredi/GSYH oranıyla ABGOÜ ortalamasına hemen hemen eşit, ABGÜ ortalaması olan yüzde 167'nin oldukça altında olduğu kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

Bankacılık sektörü özkaynak büyüklüğünde 9. sırada yer alıyor.
Bankacılık sektöründe çalışan sayısı bakımından da Türkiye 5. sırada.
Bir banka personeline düşen müşteri sayısı bakımından ise Türkiye listenin başında yer alıyor.
Şube ve ATM sayısı bakımından Türkiye 6. sıraya yerleşti.