Ekonomi
16 Ağu 2015 09:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:06

Turizmde şok kayıp!

Turizmde kayıp büyüyor. 38 yıldır otelcilik yapan Hilton Resort Dalaman Genel Müdürü Hakan Alpay, “Eğer sıkıntılar devam ederse gelecek yılı da kaybedeceğiz” dedi.

Turizmde şok kayıp!
Bir yandan turizm yatırımları devam ediyor, yatak kapasiteleri her geçen gün artıyor. Bir yandan ise turist sayılarındaki kayıp her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşıyor. Artan yatak kapasitesini doldurmak bir yana, geçen yılki kapasitesinin dolmasının bile bu yıl için başarılı sayılması gerektiği ifade ediliyor. Komşu ülkelerde yaşanan gelişmeler, PKK terörü, IŞİD tehlikesi, Rusya’daki ekonomik kriz derken sektör temsilcileri turizmde bu yılın kaybedildiğini ancak asıl tehlikenin gelecek yıl yaşanacağını söylüyor. 38 yıldır otelcilik yaptığını ve yaklaşık 30 yıldır paket turların satıldığı bölgelerde çalıştığını ifade eden Hilton Resort Dalaman Genel Müdürü Hakan Alpay, önceki yıllarda da Türk turizminin sıkıntılı dönemlerden geçtiğini, ancak bu yıl başlayan sıkıntılı dönemin dünyadaki gelişmelerle beraber gelecek yıllarda da devam edecek sıkıntılı bir sürece girildiğini söyledi.

Türk turizminde yönetimsel sıkıntılar yaşandığının belirten Alpay, “Bu yıl, turizm için hiç iyi gitmiyor. Rusya’da yaşanan ekonomik sıkıntı Türkiye’deki turizmi bir hayli etkiledi. Temmuz ayı itibariyle Antalya’da 500 bin turist azaldı. Dalaman bölgesinde ise bu rakam yüzde 15’i buldu” dedi. Yüzde 15’lik azalmanın Dalaman bölgesi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Alpay, “Dalaman ve çevresi 1.7 milyon turist ağırlıyor. Bunun 1 milyonu İngiliz turist. Ancak burada yüzde 5’lik İngiliz kaybı var. Yani 50 bin İngiliz’i kaybettik. Bu bölge bu tip düşüşleri kaldıracak durumda değil. Son 1-2 aydır otellerde doluluklar sürekli düşüyor. Klasik temmuz ve ağustos ayı dolulukları yok. Bizim otelimiz ise 10 Temmuz’dan bu yana yüzde 90 doluluğu yakalamış durumda. Ancak bunu uluslararası bir marka olmamız sebebiyle sağlayabiliyoruz” diye konuştu.

İngiliz turist kaybının 100 bine ulaşması halinde telafisinin çok zor olacağını belirten Alpay, “100 bin kişilik kaybı karşılayacağımız bir pazar yok. 20 binde Ruslardan kayıp var. Temmuz sonu itibariyle Almanya’da yüzde 4’lük artış var. Hollanda’da yüzde 3, Belçika’da yüzde 20, Danimarka’da yüzde 22, İsveç’te yüzde 15, İrlanda’da yüzde 10, Norveç’te yüzde 13 kayıp var” dedi. İleriye dönük olan rezervasyonlarda da son 1 ayda ciddi düşüşlerin yaşandığının altını çizen Alpay, “Turizmde algı yönetimi çok önemlidir. Bir ülkenin güvenli olduğunu tatil tercihini yapmayan insanlara anlatmak gerekiyor. Yaz ortası demeden Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’nin güvenli olduğunu Suriye sınırı haricinde Türkiye’nin her yerine rahatça gidilebileceğini anlatması gerekiyor. Eylül ve ekim aylarını da kaybediyoruz. Önlem alınmazsa İngiltere’den gelen turisti kaybedeceğiz” diye konuştu.

BU yıl yaşanan olumsuzlukların getirdiği karamsarlıkla otellerin çoğunun indirime gittiğine değinen Alpay, “Bazı tatil yörelerindeki doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 10 düşerken, gelir kayıpları yüzde 30’ları buldu. Turizmdeki sınırlı kar oranları zedelendi. Tesisler zarar etmeyi yönelik mali tabloya gidiyor. Gelecek yılda bu sıkıntıları yaşayacağız. Bu sezon olumsuz gidişten dolayı 30’a yakın otel Antalya’da el değiştirdi” ifadelerini kullandı.

ANTALYA bölgesinde her yıl 25 bin yatak kapasitesinin devreye girdiğini belirten Hakan Alpay, Artan yatak kapasitesini doldurmak bir yana biz geri gidiyoruz. Mevcut yatak kapasitesi bile dolmuyor. 25 bin yeni yatak kapasitesi yılın 210 günü yüzde 70 dolu olsa 3 milyon gece konaklama yapar. Antalya’da her yıl artan yatak kapasitesi için 525 bin daha yeni turist getirmek gerekiyor” dedi. Tatil yörelerinde ise yatak artışı toplamının her yıl 40 bin olduğunu kaydeden Alpay, “Sağlıklı bir şekilde dolması için 750 bin daha fazla turist gelmeli. Yeni açılan tesisler ciddi şekilde boş kalıyor” dedi.