Güncel
11 Kas 2020 12:33 Son Güncelleme: 11 Kas 2020 16:50

Tüm olumsuz koşullara rağmen inşaat sektörü 4. çeyreğe iyi başladı

“Hazır Beton Endeksi” 2020 Ekim Ayı Raporu’nu açıklandı. Rapor, ekim ayı ile birlikte 5 aydır inşaat sektörünün yükseliş trendini devam ettirdiğini ortaya koydu. İnşaat sektörünün yılı, tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağı düşünülüyor.

Tüm olumsuz koşullara rağmen inşaat sektörü 4. çeyreğe iyi başladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay yayınlanan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Ekim Ayı Raporu açıklandı. 

İnşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 4. çeyrek için olumlu görüntü verdi. 

Ekim ayı ile birlikte 5 aydır inşaat sektörünün yükseliş trendini devam ettirdiğini ortaya koyan Rapor, inşaat sektörünün yılı, tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağına işaret etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 5 AYDIR YÜKSELİŞTE 

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Ekim ayındaki hareketlilik ile birlikte 5 aydır inşaat sektörü yükseliş trendini devam ettirdiği ortaya çıktı.

Rapor şu bilgileri ortaya koydu:

Konut satışlarındaki yavaşlamaya rağmen devam eden projeler hızlandı. Temmuz ayından bu yana yükseliş gösteren beklenti ise düşme eğiliminde. Özellikle faizlerdeki tırmanmaya rağmen devam eden kur artışı beklentinin gerilemesindeki temel sebep olarak ortaya çıktı. Güven Endeksi negatif tarafta kaldı. Beklenti ve güvenin ekim ayı için aşağı yönlü bir hareketi söz konusu.

Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’ndaki bütün endekslerde ve dolayısıyla inşaat sektöründe 2019 yılına kıyasla olumlu bir tablo söz konusu. Ay bazında beklenti ve güven negatif tarafta kalsa da önceki yıla göre yükseldi. 

YILI POZİTİF KAPATACAĞIZ

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Yükselen faiz, kredi yavaşlaması, talepteki durağanlık, ABD seçimleri sonrasında Türkiye-ABD ilişkilerindeki yeni gelişmeler, pandemiye yönelik alınacak tedbirler ile birlikte yılın son 2 ayında ekonomik faaliyette yavaşlama beklenmektedir. PMI yani Satın Alma Yöneticileri Endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki son rakamlar bu yavaşlamanın başladığını ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün de bu gelişmelerden bağımsız bir hareket sergilemesi beklenemez. Ancak ekim ayı THBB Hazır Beton Endeksi rakamları inşaat sektörünün yılı, tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağına işaret etmektedir.” dedi.

Yılın 3. çeyreğinde yani Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında Türkiye ekonomisinin büyümeye uygun makro konjonktürü içerisinde inşaat sektörünün de ciddi bir atılım gösterdiğini vurgulayan Yavuz Işık, “Ekim ayı sonuçları inşaatın son çeyrekte de potansiyelini ortaya koyacağını ve ekonominin büyümesinde kendinden beklenenin üstüne çıkacağını bize söylemektedir.” dedi.