Politika
12 Kas 2020 21:22 Son Güncelleme: 12 Kas 2020 22:05

Trump koltuğu bırakmazsa Beyaz Saray'dan zorla mı atılacak?

Trump koltuğu bırakmazsa Beyaz Saray'dan zorla mı atılacak? Şimdi bu soru soruluyor... ABD yasalarına göre bu mümkün. Hangi şartlarda olduğunu aşağıda okuyacaksınız...

Trump koltuğu bırakmazsa Beyaz Saray'dan zorla mı atılacak?

ABD Başkanlık seçimleri tamamlandı, Joe Biden seçilmiş başkan ilan edildi. Ancak koltuğa oturması için 20 Ocak 2021'i beklemesi gerekiyor ABD yasalarına göre. Bu bilinen bir süreç. 

Ancak akıllardaki o soru tüm Amerikalıların canını sıkıyor bu günlerde: "Trump koltuğu bırıkmazsa ne olur?" 

ABD’de başkanlık seçimlerinde, Demokrat aday Joe Biden resmi olmayan sonuçlara göre zaferini ilan etti. 20 Ocak 2021'de yapılacak devir teslim töreninden sonra kendisine oy veren ve vermeyen tüm Amerikalıların başkanı olacağına dair söz verdi.

Biden, pek çok ülke liderinin tebriklerini kabul ederken Trump seçimi kaybettiğini henüz kabul etmiş değil. Trump ve ekibi bazı eyaletlerde seçim sonuçlarına itiraz ederek sayımın yeniden yapılması için gerekli başvurularda bulundu.

ABD politik tarihine bakılırsa görevdeki bir başkanın aleyhine sonuçlanan seçimlerden sonra itiraz etmesi ilk defa yaşanmıyor. Biden da Trump cephesinden gelecek tüm iddialara ve itirazlara cevap verebilmek için avukatlardan ve anayasa uzmanlarından oluşan bir ekip hazırladı.

20 OCAK'TA KOLTUKTAN KALKMAZSA

Amerikan anayasasına göre Devlet Başkanı ve Başkan Yardımcısının görevi seçimleri takip eden ocak ayının 20'nci gününde öğlen saat 12:00'da biter ve yeni başkan ve yardımcısının dönemi başlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde geleneksel olarak görevi bırakan başkan yeni başkanın yemin törenine katılarak tören sonrasında da başkanlık ofisi olan Oval Ofisi boşaltıyor.

Fakat bir başkan törene katılmamayı tercih edebilir ve buna kanunen bir engel bulunmuyor. Yemin töreni sonrasında Oval Ofis'ten ayrılmayı reddetmesi halinde ise yeni Başkan Beyaz Saray'ı ve başkanı korumakla görevli olan Gizli Servis'e eski başkanın Beyaz Saray'a izinsiz giren herhangi biri gibi zorla dışarı çıkarılmasını emredebilir.

Fakat uzmanlar ve Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell gibi tecrübeli politikacılar işin o noktaya gelmeyeceğini belirtiyor.