Ekonomi
27 Mar 2015 08:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:31

Tropille iş bulma dönemi bitti!

İşgücü piyasasında bir dönem her kapıyı açan "hamili kart yakinimdir" devri kapanıyor. Artık iş arayan da işçi arayan da İŞKUR'un kapısını çalmaya başladı

Tropille iş bulma dönemi bitti!
İstihdamı artırmak için bütün olanakları seferber eden hükümet işgücü piyasasında "hamili kart yakinimdir" dönemini de sona erdirecek. Türkiye İşgücü Piyasası Araştırması'na göre artık iş arama kanalı akraba, eş, dost değil Türkiye İş Kurumu (TÜİK) oldu. Açık işlerin yüzde 60'ına İŞKUR eleman yerleştirirken, 41 bin işyeri de kurumun kapısını çaldı. Türkiye'de yaklaşık 200 bin açık iş bulunurken, makineci, garson, şoför, kaynakçı, çağrı merkezi görevlisi en çok aranan elemanların başında geliyor. İŞKUR'un yaklaşık 130 bin işyeriyle görüşerek yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin işgücü piyasasına ilişkin fotoğrafı şöyle:

İŞKUR'U TERCİH EDİYORLAR: Açık işler en fazla İŞKUR kanalı ile aranıyor. Son üç yılda yapılan çalışmalara göre, geçmişte akraba, eş, dost kanalı kullanılırken, şu anda İŞKUR ilk sıraya yükseldi.

200 BİN AÇIK İŞ: Türkiye genelinde açık iş oranı yüzde 2.7 olarak belirlendi. Yaklaşık 200 bin açık iş bulunuyor. Yüzde 4.4'le hizmet faaliyetleri, 3.4'le imalat, 3'le perakende, 2.9'la gayrimenkul açık işte en yüksek oranlarla öne çıkıyor.

SİNOP AÇIK ARA ÖNDE

İSTANBUL İLK SIRADA:
Her 3 açık işin biri İstanbul'da. Açık iş oranın en yüksek olduğu il yüzde 5.9'la Sinop. Burayı Yozgat, Denizli, Kastamonu, Burdur, Kırklareli, Edirne, Tokat, Karaman ve Yalova izliyor.

EN DÜŞÜK HAKKARİ: En düşük açık iş oranı ise yüzde 0.1 ile Hakkari. Bu ili Siirt, Tunceli, Van, Muş, Diyarbakır, Nevşehir, Şırnak, Elazığ ve Isparta takip ediyor.

DEVLET TEŞVİKİ ETKİLİ: İstihdam yaratmada teşviklerin büyük etkisi bulunuyor. İşyerlerinin yüzde 36'sı İŞKUR hizmetlerinden yararlanırken, devlet teşvikinden yararlananların oranı yüzde 26.

41 BİN İŞYERİNDE AÇIK VAR: Yaklaşık 41 bin işyerinde açık iş bulunuyor. Yani her 5 işyerinden 1'inde açık iş olduğu belirlendi. Denizli'de yüzde 37, Sinop'ta 35, Karaman'da 34, Konya ve Bursa'da 29'un üzerinde açık iş bulunuyor.

MAKİNECİ BAŞI ÇEKİYOR: En fazla açık bulunan mesleklerde makineci (dikiş) başı çekiyor. İkinci sırada beden işçileri var. Bunu, garson, satış danışmanı, temizlik ve güvenlik görevlisi, şoför, gözaltı kaynakçısı, depo hamalı ile çağrı merkezi görevlisi izliyor. 2 bin 94 farklı meslekte açık iş bulunuyor.

361 BİN YENİ İSTİHDAM

Haziran 2015 itibarıyla işverenler 361 bin 764 kişilik net istihdam artışı bekliyor. İşverenler, istihdamları mevcutun yüzde 5.1'i oranında artırmayı planlıyor. En fazla istihdam artışı beklenen meslek güvenlik görevlisi.

ELEKTRİK MÜHENDİSİ ARANIYOR

Elektrik mühendisi mesleğinde açık iş oranı yüzde 5.3. Elektrik teknikerliğinde bu oran yüzde 3.8, elektrik teknisyenliğinde 3.5, elektrikçilikte ise 2.5.
Sabah
ETİKETLER
#iş bulma #iş #torpil