Kentsel Dönüşüm
01 Eki 2015 15:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:30

Tozkoparan kentsel dönüşümünde 5.560 konut için flaş karar!

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesi kapsamında karar ne zaman alınacak, proje ne zaman başlanacak? İşte Tozkoparan kentsel dönüşümü hakkında tüm soruların yanıtı...

Tozkoparan kentsel dönüşümünde 5.560 konut için flaş karar!
Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde en son kaos durumu söz konusuydu. Kentsel dönüşümde son durum belli oldu. TOKİ ile davalık olan Tozkoparan'da bir yandan da yeni proje sinyalleri veriliyordu.

Aldığımız son bilgilere göre Tozkoparan'da kentsel dönüşüm kapsamında işler seçim sonrasına kaldı. Güngören Tozkoparan Mahallesi’nde gerçekleşecek kentsel dönüşüm projesi hakkında yaşananlar son safhada oldukça karışmıştı.

Tek taraflı bir habercilik anlayışından uzak olduğumuz için hem TOZDER'den hem de daire sahiplerinden konu ile ilgili bilgi almıştık. Durum neydi, biraz hatırlayalım...

Güngören Tozkoparan kentsel dönüşüm projesi kapsamında TOKİ ile davalık olunmuştu. Ev sahiplerinin ifadelerine göre kentsel dönüşüm kapsamındaki bahçeleri ve evleri TOKİ almış, anlaşmak istemişti. Ancak kurulan dernek dava açarak buna itiraz etmişti.

Yine daire sahiplerinin ifadelerine göre 6 ay içinde gerçekleşen bu süreç sonucu TOKİ davayı kazanmıştı. 50 senelik binalardan meydana gelen Tozkoparan'da kentsel dönüşüm kaosu seçim sonrasına kaldı.

Toplam 5.560 konut yenilenecek!

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 5 bin 560 konut depreme dayanıklı hale gelecekti. TOKİ ve Güngören Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü dönüşüm çalışmaları toplam 60 hektar alanı kapsıyordu.

Ancak çıkan pürüzler nedeniyle başlayamayan Tozkoparan kentsel dönüşüm projesi kapsamında halkı bilgilendirme amacıyla Tozkoparan Bilgilendirme Ofisi’ni (TOBİM) 13 Ağustos 2014'te hizmete açılmıştı.

Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun çerçevesinde riskli alan ilan edilen Tozkoparan Mahallesi’nde gecekondulardan kentsel dönüşümle arındırılacaktı. Güngören Tozkoparan kentsel dönüşüm proje alanında toplam 6436 bağımsız birim ve de 6351 hissedar bulunuyor.

Yapı sayısının 814 olduğu proje kapsamında konutlar, işyeri ve kamu alanları yer alıyor. 1-6 katlı yapılardan meydana gelen Tozkoparan kentsel dönüşümü kapsamında çalışmaların yıl sonu başlaması hedefleniyor. Projede imar planları onaylanıp daire sahiplerine tebligat yollanacak ve sözleşmeler imzalanacak.



TOZDER Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kiriş'ten açıklama:

Tozkoparan sınırları içerisinde gecekondu olmadığı, Tozkoparan'da Kentsel Dönüşüm kapsamına M.Nesih Özmen Mahallesi sınırlarında bulunan (Halk arasındaki adı Küba olan ) Örnektepe mahallesi, 5393 sayılı yasanın bir takım gereklerini yerine getirmek için proje içerisine dahil edilmiştir. Ve bu 150 civarında olan meskenlerin tamamı da tapu tahsis belgesine sahiptir. Tozkoparan'da bulunan bahçeli nüve evler ise tamamen tapulu ve iskanı devlet tarafından verilmiş yapılardır. YENİ PROJE İSE BİR YUNAN'LI FİRMAYA İHALE EDİLMİŞ. MAYIS AYI SONLARINDA GÜN. BEL. BŞK Ş.Y. KARAMAN VE TOKİ BAŞKAN YARDIMCILARINDAN (ismi sanıyorum Ahmet idi ) BİR KİŞİ, TOZKOPARAN BİRLİK SPOR LOKAL BAHÇESİNE GELİP YENİ PROJEYİ ANLATMAYA ÇALIŞTILAR. YUNANLI FİRMA YETKİLİSİDE YANLARINDAYDI. ÇOK KISA ANLATMAM GEREKİRSE 2008 YILINDA İBB'NİN AÇIP 2010 YILINDA KAZANDIĞI PROJEYE BENZİYOR. TOZKOPARAN'DA ÖZEL OKULLAR, ÖZEL HASTANELER, OTELLER VE İŞ BÜROLARI ( Yani rezidanslar) BOY GÖSTERECEK. GÜNGÖREN BELEDİYESİNİN TOZKOPARAN'DA 1 CM YERİ YOK. İBB'NİN İSE % 3 HAKKI VAR. YANİ BU ŞU ANLAMA GELİYOR. YAPILMAYA ÇALIŞILAN PROJE İNSAN FAKTÖRÜNÜN İÇİNDE BULUNMADIĞI BİR PROJE. PLANLAR İLAN EDİLDİĞİ ZAMAN HUKUKİ DAVALAR YİNE BAŞLAYACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM. ÇÜNKÜ DANIŞTAY 2010 YILINDAKİ KARARINDA TOZKOPARAN İÇİN, "ORASI KONUT ALANIDIR. ORAYA TİCARİ YAPILAR YAPAMAZSIN" DEMİŞTİR. YANİ, YENİ BEBEK PREMATÜRE DOĞUYOR.

TOZDER'den davayı kazandık açıklaması!

TOZDER'den yapılan açıklama:
2008 yılında TOKİ'nin planları İBB tarafından 6. Danıştay Dairesi'ne açılan dava ile iptal edilmişti. 2012 yılında ise Bakanlar Kurulu'nun 6306 kanun kapsamında Tozkoparan için verdiği riskli alan kararını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na TOZDER olarak, 14. Danıştay Dairesi'nde açtığımız dava ile biz kazandık. Şu anda dava Danıştay Daireler Genel Kurulu'nda. Fakat şu anda TOKİ ile Güngören Belediyesi birlikte 2008 p lanlarına benzer bir proje yapmaya çalışıyorlar. Bunu ne zaman ilan edecekler belli değil. Gerçek bilgilendirme yapılmıyor. Fakat mahallemizin halkının, TOZDER'in kazandığı dava nedeniyle eli çok daha güçlü.

Kübra GENÇ/Emlakeki.com